• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

25%-kal kevesebben érezték influenzásnak magukat, mint egy hete

Hírek 2022.05.09 Forrás: Weborvos
25%-kal kevesebben érezték influenzásnak magukat, mint egy hete

Tizennyolc megyében csökkent, a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében emelkedett az orvoshoz fordulók gyakorisága.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2022. április 25. és május 1. között 5 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 25%-kal kevesebb, mint az előző héten - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Tizennyolc megyében csökkent, a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében emelkedett az orvoshoz fordulók gyakorisága. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (89), Szabolcs-Szatmár-Bereg (89) és Baranya (87) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (17) és Bács-Kiskun (23) megyében a legalacsonyabb. Az ország három közigazgatási területén (Budapest, továbbá Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megye) diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést.

A betegek 24,3%-a gyermek, 37,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27,7%-a, 11,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A korspecifikus morbiditás a 3-5 évesek (121,7%ooo) és az 1-2 évesek (113,8%ooo) között volt a legmagasabb.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a 17. naptári héten összesen 28 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából. A sentinel orvosok által beküldött 18 minta vizsgálata során egy betegnél influenza A(H3) vírusokozta fertőzést diagnosztizáltak.Az influenza-pozitivitási arány 5,6%-nak bizonyult. Két betegnél az adenovírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 10 beteg vizsgálati anyagában influenzavírust azonosítottak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 17. héten nem érkezett jelentés.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal 10esetben influenza A pozitív eredményről érkezett jelentés.

Összegzés: Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a 17. héten tovább csökkent (5 800 fő), a becsült morbiditás 59,8%ooo volt. A héten 11 influenza A vírust azonosítottak.

2021. év 40 – 2022. 17. hete között összesen 1 473 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, 319 főnél igazoltak influenza A [315 influenza A(H3), 4 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Száznegyvennyolc megbetegedés hátterében RSV, harminc esetben adenovírus, százhét esetben SARS-CoV-2 vírus fertőzés állt.

A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok eredménye 489 esetben influenza A, 4 esetben influenza B vírus, 153 minta esetében légúti óriássejtes vírus (RSV) pozitívnak bizonyult.

Legolvasottabb cikkeink