• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

3 Generációval az Egészségért - Egészségnap Budakeszin

Hírek 2018.05.30 Forrás: Weborvos
3 Generációval az Egészségért - Egészségnap Budakeszin

Ingyenes szűrésekkel, kerékpáros erőnlétfelméréssel, egészség-tanácsadással készültek a világnapra.

A Dohányzásmentes Világnap kapcsán a leszokás támogatására és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet azon a szerdai Budakeszin tartott rendezvényen is, amit közösen szervezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budakeszi Város Önkormányzata valamint az EMMI Dohányzás Fókuszpontja.

A „3 Generációval az Egészségért – Kihívás Napja” rendezvényen Budakeszi csatlakozik Magyarország legnagyobb szabadidősport eseményéhez, a Kihívás Napjához. Az idén azonban nem csak sportprogramokkal készültek: a városban egy szabadtéri „Egészségközpontot” is felállítottak. A kora délutánig tartó rendezvényre gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egyaránt várnak.

Az ingyenes szűrések mellett vezető orvosok adnak egyénre szabott tanácsokat, az érdeklődők kerékpáros erőnléti felmérésben vehetnek részt, a dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket pedig a rászokást megelőző játékos programokkal várják. Az 50-75 év közötti lakosok számára lehetőség van bekapcsolódni egy új tüdőrák szűrővizsgálatba, a Korányi Intézetben zajló szűrésre akár a helyszínen is kérhető időpont.

„A rendezvénnyel indul útjára az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Budakörnyéki Egészség Programja, amelyhez Budakeszi Város Önkormányzata és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás további települései is csatlakoznak. A kezdeményezés a régiólakossága egészségi állapotának javítását és a hosszabb, egészségesebb élet elősegítését tűzi ki célul, melyben kiemelt jelentőségű a rendszeres testmozgás, a dohányzás visszaszorítása, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség támogatása, méghozzá az egyes emberek szintjétől a családokon át a tágabb közösségekig” – mondta el dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi Polgármestere.

„A Három generációval az egészségért névre hallgató kezdeményezésünk része a kormány által jóváhagyott, a keringési betegségek megelőzését célzó, szerteágazó programnak, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósítunk meg. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás és a dohányfüstmentes élet segítségével megőrizhetjük szívünk, ereink és tüdőnk egészségét, csökkenthetjük a szívkoszorúér betegség, az agyvérzés, az érszűkület és számos rákos betegség okozta halálozás kockázatát” – tette hozzá dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

A WHO szerint a dohányzás elhagyása már 20 percen belül csökkenti a vérnyomást, 2-3 hónapon belül javul a keringési rendszer és a tüdők működése, 1 év múlva a koszorúérbetegség, 10 év múlva pedig már a tüdőrák kockázata is felére csökken, a dohányosokhoz képest. Mindezzel együtt csökken gyermekeink dohányfüstnek való kitettsége. A legjobb, ha valaki rá sem szokik a dohányzásra, azonban, ha már megtörtént, bármely életkorban érdemes leszokni! A WHO szerint a dohányzás elhagyása 30 éves korban 10 évvel, 40 éves korban 9 évvel, 50 éves korban 6 évvel, de még 60 éves korban is 3 évvel meghosszabbíthatja az életet. A legfrissebb tudományos adatok szerint, ha egy várandós kismama dohányzik, az nemcsak születendő gyermeke egészégére van káros hatással. Az un. epigenetikai változások a leendő unoka tüdőfejlődését is hátrányosan érinthetik.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink