• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

35 százalékkal nőtt itthon a szifiliszesek száma

Hírek 2023.08.30 Forrás: Weborvos Szerző:
35 százalékkal nőtt itthon a szifiliszesek száma

Sokan fertőződtek meg Heves, Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, de a legtöbb szifiliszest a fővárosban regisztrálták.

Bár még nem összegezték a tavalyi év magyarországi adatait, de az már a négy negyedév számaiból látható, hogy a szexuális úton terjedő betegség közül a szifiliszesek esetszáma jelentősen nőtt 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest. Többek között ez derül ki az antsz.hu oldalra feltöltött adatokból. 12 hónap alatt ugyanis 1041 esetet regisztráltak, míg 2021-ben ugyanennyi idő alatt csak 776-ot. Ez 35 százalékos emelkedést jelent.

A szifiliszes férfi betegek száma tavaly 2.7-szerese volt a nőkének, a lakosság arányához képest sokan fertőződtek meg Heves, Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, de a legtöbb szifiliszest a fővárosban regisztrálták. A szifiliszt legtöbben a más nemibetegséghez hasonló életkorban kapták el: előfordulási gyakorisága 20-40 év között a legmagasabb, de 50 év fölött is sok esetet jelentettek.

A nemi betegségek közül legtöbben a trippert vagy más néven a gonorreát kapták el tavaly: összesen 1159 esetet jelentettek, kevesebbet mint egy évvel korábban (2021/1309 fő). A betegek között hatszor több volt a férfi mint a nő. A legtöbb eset Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében valamint Budapesten volt, főleg a 20-40 év közöttieket érintette.

A korábbinál valamivel kevesebb volt tavaly a klamídiások száma: 630-an betegedtek meg, míg 2021-ben ugyanennyi idő alatt 640 volt a számuk. Ezt a kórt is háromszor több férfi kapta el, mint nő és arányaiban a klamídia is főleg a 20-40 évesek körében fordult elő. Területi megoszlásban a lakosság arányához képest itt is a főváros volt a legfertőzöttebb, de sok volt a beteg Baranyában, Csongrádban és Heves vármegyében is.

A ritka, de súlyos betegség a Lymphogranuloma venereum (LGV) esetszáma nagyjából megegyezett a korábbi évvel: 2021-ben az importált esetekkel együtt 31 beteget regisztráltak, 2022-ben behurcolt esetek nélkül 27-et jelentettek. Valamennyi beteg férfi volt.

A leginkább veszélyes nemi betegség a szifilisz (vérbaj), amelynek kórokozója a Treponema pallidum, egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. Kezeletlenül csaknem minden szervet, az egész szervezetet megtámadja, súlyos szövődményeket okoz, akár évek múltán is súlyos idegrendszeri és belső szervi tünetek alakulhatnak ki. 

A gonorrea (tripper, kankó) férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást, nőknél a méhszájból kiinduló gennyes, máskor vízszerű, nyákos folyást eredményez. A betegség gyakran tünetmentesen zajlik, ilyenkor kezelés nélkül marad a beteg, hordozóvá válik, és húgycsőszűkület, terméketlenség alakulhat ki. A klamídia fertőzés napjaink gyakori nemi úton terjedő betegsége. A bakteriális fertőzés a méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását is előidézheti és akár meddőséghez is vezethet.

Nemcsak Magyarországon, világszerte növekszik a szifiliszesek száma. Sajtóhírek szerint 2023 tavaszán az Egyesült Államok közzétette a szexuális úton terjedő fertőzésekről szóló legfrissebb adatait. Eszerint legnagyobb mértékben a szifilisz növekedett: 2020 és 2021 között az esetek száma egyharmaddal ugrott meg, és ezzel hetven év óta a legmagasabb bejelentett esetszámot érte el

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint 2020-ban világszerte 7,1 millió új szifiliszes esetet regisztráltak. Az Egyesült Királyságban a szifiliszes megbetegedések aránya 2020 és 2021 között 8,4 százalékkal ugrott meg, és 2022-ben 1948 óta a legmagasabb szintet érte el. Kanadában 2011 és 2019 között csaknem megnégyszereződött a szifilisszel megfertőződtek száma. Ausztráliában az esetszámok 90 százalékkal emelkedtek 2015 és 2020 között.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink