• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

50 felett mindenkinek ajánlott a kolonoszkópiás vastagbélrákszűrés

Hírek 2022.05.31 Forrás: Weborvos
50 felett mindenkinek ajánlott a kolonoszkópiás vastagbélrákszűrés

Növekedhet a vastagbélrákban elhunytak száma, mivel az elmúlt két évben, a pandémia miatt elmaradtak a szükséges rákszűrő vizsgálatok.

A világjárvány idején a legtöbb országban – így Magyarországon is – leálltak a különböző egészségügyi szűrőprogramok, beleértve a COVID-fertőzés veszélyével járó vastagbélrákszűrést is. Ennek várható hatásáról Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője, gasztroenterológus elmondta: „A COVID rákellátásra gyakorolt hatása jól látható a 2020-as regisztrált rákbetegek számából is. 2020-ban ugyanis 10.000 fővel kevesebb rákbeteget vettek nyilvántartásba, mint átlagosan a korábbi években. Ez nem jelenti azt, hogy kevesebb embert érintettek volna a daganatos betegségek, hanem egyszerűen nem kerültek be az ellátórendszerbe. Szinte az összes vastagbélrákszűrő vizsgálat elmaradt az elmúlt két évben, így a korai stádiumú daganatos betegségek felismerése nem történt meg. Várhatóan az elkövetkező években emelkedni fog a súlyos állapotú betegek száma, akiknek az életét meg lehetett volna menteni, ha időben felismerjük a rák jelenlétét vagy az azt megelőző állapotot.”

A kolonoszkópia 90%-os biztonsággal szűri a vastagbélrákot

Az idei esztendőben újraindult a kétlépcsős Nemzeti Vastagbélrákszűrő Program, amelyben az 50-70 éves lakosságnál végeznek első lépésben székletvértesztet. A teszten „nem negatív” eredményt produkáló pácienseket ezután második lépcsőben vastagbéltükrözésre küldik, ahol megállapítják a tápcsatornában előforduló vérzés okát. A székletvérteszt körülbelül 16%-os biztonsággal jelzi a vastagbélrák jelenlétét a szervezetben. Ennél jóval biztosabb, 90% feletti eredményt ad az endoszkópos vizsgálat, az egylépcsőben történő szűrés keretében végzett kolonoszkópia. Dr. Sike Róbert kiemelte: „A kolonoszkópia előnye nem csak az, hogy a vastagbél rosszindulatú daganatos elváltozásait igen nagy arányban sikerül felfedezni, de egyúttal mintavétel is történhet, illetve a daganatgyanús polipok a vizsgálat során eltávolíthatók.”

50 év felett ajánlott vastagbélrákszűrést végeztetni

Az 50 év feletti korosztály saját felelőssége, hogy részt vesz-e bármilyen vastagbálrákszűrésen. Egy korábbi pilot program azt mutatta, hogy a székletvér-tesztet körülbelül a háziorvosok által behívott páciensek alig fele vette igénybe, a „nem negatív” eredményt kapó résztvevők 90%-a ment el a második lépésben javasolt vastagbéltükrözésre. „Fontos lenne, hogy az 50 év felettiek tisztába legyenek a vastagbélrákszűrés jelentőségével. Ez a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, és a második leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon, mely több ezer ember halálát okozza minden évben. A vastagbéltükrözés 5-10 évente mindenkinek ajánlott 50 év felett, azoknak a pácienseknek pedig gyakrabban, akiknek a családjában már előfordult a betegség. A vizsgálat altatásban is elvégezhető, így nem jelent fájdalmat vagy kényelmetlenséget a pácienseknek.

A pandémia után most mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a korábban elhanyagolt szűréseket elvégeztesse. Érdemes olyan egészségügyi központot választani, ahol nemcsak a kolonoszkópiát végzik el, de végig kísérik a beteget a teljes folyamaton a laborvizsgálatoktól kezdve egészen a béltisztításig, majd aneszteziológiát is biztosítanak az altatásban végzett endoszkópos vizsgálathoz.” – emelte ki az Affidea Gasztroenterológiai Központ vezetője.

Legolvasottabb cikkeink