• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

9 ezer forintnyi rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Hírek Frissítve 2019.08.23 Forrás: MTI
9 ezer forintnyi rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

Az utalvány március 31-ig lesz felhasználható, és a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle.

Kilencezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Indoklásul azt mondta, hogy minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell.

A háromszor háromezer forintos rezsiutalvány március 31-ig lesz felhasználható, és a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle - mondta a miniszter, jelezve továbbá, hogy idén még fizetnek nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is.

Kérdésre hozzátette, a kézbesítés és a nyomtatás díja várhatóan mintegy 2,5 milliárd forint lesz.

Azt ígérte, hogy a következő napokban részletes tájékoztatást adnak arról, milyen formában kapják meg az utalványt a nyugdíjasok.

Az időzítésről azt mondta, az elmúlt években mindig kaptak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, ennek megszűnésével pedig most rezsiutalványt postáznak.

Gulyás Gergely közölte: azok a közfoglalkoztatottak, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább három hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak - és ez augusztus 1-jén is fennállt -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek.

Kilencvenkilenc-ezer emberről van szó, akik a közel egyhavi bérükkel megegyező juttatást megkapják - közölte.

A politikus ezt a döntést is egyrészt a gazdasági teljesítménnyel, másrészt a közfoglalkoztatottak számának csökkenésével indokolta, így ugyanis a közfoglalkoztatotti bérekre szánt pénzből kifizethető a juttatás.

A közigazgatási létszámstopról szóló sajtóhíreket firtató kérdésre a miniszter úgy reagált: nem lépett hatályba ilyen döntés a területi közigazgatásban, a kormány a központi közigazgatásra vonatkozóan határozott arról, hogy ha egy álláshely fél éven át betöltetlen volt, akkor az központi álláshely lesz, és csak kormányzati hozzájárulással tölthető be.

Az egyszer használatos műanyagok betiltását firtató felvetésre azt mondta: van kormányzati szándék a szelektív hulladékgyűjtés támogatására, de ha az EU jogharmonizációt igénylő, kötelező szabályokat vezet be, a kabinet eleget fog tenni azoknak. (MTI/Máthé Zoltán)

Megjelent a nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló kormányrendelet

Megjelent a nyugdíjasok rezsiutalványáról szóló kormányrendelet; az utalványra az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is jogosultak, így nagyjából 2,6 millió ember - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-vel.

A közlemény emlékeztet, a rezsiutalványok értéke egyszeri kilencezer forint, amit három, háromezer forintos címletben kapnak meg a jogosultak. A rezsiutalványokat a Magyar Posta kézbesíti szeptember 30-ig, és azokat jövő év március 31-ig lehet felhasználni. A posta a kézbesítést egyszer kísérli meg, a kézbesítés eredménytelensége esetén az ismételt kiküldés iránti kérelmet a Magyar Államkincstárnál kell kérni november 30-ig; az utalvány adómentes.

Közölték azt is, hogy a jogosultak körét a kormányrendelet részletezi, de utalványra jogosultak többek között a 2019 májusában ellátásban részesülő öregségi nyugdíjasok, özvegyi nyugdíjasok, a szülői nyugdíjat, árvaellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági, rehabilitációs ellátást, baleseti, rokkantsági járadékot, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát kapók.

A rezsiutalványokat földgáz- és villamosenergia szolgáltatás kifizetéséhez lehet felhasználni; postai csekk befizetéséhez vagy közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átadni. A részletes tájékoztatás erről a szolgáltató honlapján lesz elérhető.

Megjegyzik, egyszerre több utalvány is felhasználható több csekk befizetéséhez. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget kiegészíteni csak készpénzzel lehet, bankkártyával nem, és az utalvány készpénzre nem váltható.

A szolgáltató ügyfélszolgálatán átadott rezsiutalványok értékét a szolgáltató haladéktalanul, de legkésőbb az átadást követő 15 napon belül jóváírja a fogyasztó folyószámláján.

A rezsiutalványokról érdeklődni a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet.

Közölték: a kormány megbecsülése jeleként nyújtja a rezsiutalványt a nyugdíjasoknak, amit a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé. Kiemelték, Magyarország az elmúlt években gazdasági fordulatot hajtott végre, mára az EU egyik legdinamikusabb bővülő gazdasága. A magyar gazdaság a második negyedévben 5,1 százalékkal nőtt, miközben az uniós átlag 1,3 százalék volt. Mint írták, a kormány fontosnak tartja, hogy az idősek is részesüljenek a gazdasági eredményekből, "hiszen ők az életüket ledolgozták ezért az országért, és felnevelték gyermekeiket". A korábbi rezsicsökkentések mellett a kormány korábban Erzsébet-utalványok kifizetésével is segítette a nyugdíjasokat - áll a közleményben.

A Kormány 202/2019. (VIII. 23.) Korm. rendelete a nyugellátásokban és egyes más ellátásokban részesülő személyek részére juttatandó rezsiutalványról (Magyar Közlöny 144. szám 5949.o.)

Legolvasottabb cikkeink