• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A betegszállító joga sérüljön vagy a betegé?

Hírek Forrás: MTI

Elektromos kerekesszéket legtöbbször felső végtag sérülése okán választ az orvos, így az nem kényelmi megoldás. Viszont nem összecsukható.

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti az egyenlő bánásmód követelményét, hogy a betegszállító szolgáltatók a mozgásában korlátozott beteggel csupán a könnyű szerkezetű, összecsukható kerekesszéket szállítják el, az elektromos kerekesszéket nem. Ezért az ombudsman azt kéri az emberi erőforrások miniszterétől, hogy fontolja meg a szabályozás módosítását - közölte Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

Székely László ombudsman A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet beadványát megvizsgálva úgy vélte: megnehezíti az érintettek egészségügyi ellátáshoz való egyenlő esélyű hozzáférését, szemben áll az önrendelkezés szabadságával, sérti az egyenlő bánásmód követelményét és a fogyatékossággal élő emberek kiemelt védelmének állami, valamint nemzetközi kötelezettségét az, hogy a betegszállítók az elektromos kerekesszéket nem szállítják el a beteggel.

A hivatal közleménye szerint az alapvető jogok biztosa kifejtette: a kerekesszék az érintett mozgássérült ember helyváltoztatáshoz való jogának érvényesülését, ezáltal az önrendelkezés szabadságát, az önálló, illetve önállóbb életvitel megélését hivatott biztosítani. Az ombudman hangsúlyozta: elektromos kerekesszéket csak indokolt esetben, legtöbbször felső végtag sérülése okán választ az orvos, így az a többi segédeszközhöz képest nem kényelmi megoldás, hanem az egyetlen eszköz, amellyel az érintett személy önállóan tud közlekedni.

A közlemény szerint az alapvető jogok biztosa a Mozgássérültek Egyesületének Országos Szövetségétől azt az információt kapta, hogy a jelenleg hatályos jogi szabályozás alapján a betegszállítók nem kötelesek az elektromos kerekesszékeket elszállítani.

A szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ombudsman kérdéseire küldött válaszában fontosnak tartotta, hogy az elektromos kerekesszéket használó, súlyosan mozgáskorlátozott emberek érdeke és emberi méltósága ne sérüljön a betegszállítás során, ezért indokoltnak tartotta a betegszállítás szabályozásának felülvizsgálatára irányuló kezdeményezést az egészségügyi és a szociális ágazat együttműködésével.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint az egészségügyért felelős államtitkár az elektromos kerekesszékek használatának jelentős növekedése miatt ugyancsak egyetértett azzal, hogy szükséges lehet a jogszabály felülvizsgálata, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az esetleges jogszabály-módosítás jelentős anyagi kihívás elé állítaná a betegszállító szolgáltatókat, és az esetleges pénzügyi források hiánya számos szolgáltatót lehetetlenítene el, ami a betegszállítás ellátását is veszélyeztetné.
Székely László ombudsman ennek alapján az emberi erőforrások miniszterét kérte fel, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság bevonásával fontolja meg a betegszállítás szabályozásának módosítását és mérje fel, milyen pénzügyi és infrastrukturális feltételek szükségesek ahhoz, hogy valamennyi típusú kerekesszék szállítható legyen a betegszállító járművekben.

Legolvasottabb cikkeink