• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A D-vitamin hiányának következményeire figyelmeztetnek

Hírek 2020.01.09 Forrás: MTI
A D-vitamin hiányának következményeire figyelmeztetnek

Szakértő: a tél végére a magyarok 95 százaléka D-vitaminhiányban szenved.

A tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitaminhiányban szenved a Semmelweis Egyetem kutatócsoportja által elvégzett első országos, reprezentatív kutatása szerint - mondta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Szili Balázs hozzátette: a D-vitaminhiány következménye csonttörékenység, izomerő-csökkenés és fáradékonyság is lehet.

Elmondta: a D-vitamin fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcsere szabályozásban, a csontsejtek osztódásában, az immunrendszer működésében és a daganatos megbetegedések megelőzésében. A többi vitaminnal ellentétben saját receptorral is rendelkezik, aminek kiemelt szerepe van a gyulladásos folyamatok szabályozásában - fűzte hozzá.

A téli időszakban a D-vitamin főképp halfogyasztással vihető be a szervezetbe, azonban a felmérések szerint a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak - jegyezte meg Szili Balázs.

Kapcsolódó hírek