• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A főváros nem akar új háziorvosi ügyeleti rendszert

Hírek MA 16:25 Forrás: Facebook - Weborvos
A főváros nem akar új háziorvosi ügyeleti rendszert

A fővárosi kerületi polgármesterek többsége háziorvosi ügyelet eddigi rend szerinti önkormányzati fenntartását tartja előnyösnek.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítását - írja Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában.

A háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet Budapest területén ma még a kerületi önkormányzatok látják el. Ma még. De a kormány egy törvénymódosítással ezt úgy változtatta meg, hogy az ügyeleti rendszer működtetése október 1. napjától a kerületektől az államhoz kerül, írja Fb. 

A kerületi polgármesterek többségével együtt az a félelmük, hogy az ellátás színvonala be fog zuhanni, és a betegeknek az új rendszerben sokkal többet kell majd várniuk. Ma minden budapestinek jár a 24 órás ügyeleti ellátás. Az új rendszerben ez csak rendelési időn kívül és hétvégenként lenne biztosítva. Ez óriási visszalépés a mostani színvonalhoz képest. A mai napig csak nyugtalanító kérdések vannak, biztonságot jelentő válaszok nélkül.

Mint a főpolgármester írja, tegnap levélben fordult az egészségügyet felügyelő kormánytaghoz, dr. Takács Péter belügyminisztériumi államtitkárhoz. A levél indoklása szerint tapasztalatok igazolják, hogy az ügyeleti szolgálat biztosításában történt változtatás, az elérhetőség megismertetése a lakossággal több hónapot igényel. Az időhiány miatt jelentkező elégtelen tájékoztatás a betegbiztonságotveszélyezteti. Érdemi veszélynek látjuk továbbá, hogy a háziorvosoknak a központi ügyeleti ellátásba való „visszakényszerítése” tovább fogja növelni a betöltetlen körzetek számát, mert a jobbára idős orvosok többsége inkább visszaadja a praxisát, ha a rendelési idején túl még ügyelnie is kell, ráadásul mindezt az állami tulajdonú kórház keretei között, vagyis egy állami intézményben.

Ezek miatt  Karácsony Gergely az államtitkárnak jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara álláspontjára is tekintettel a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja a kerületi háziorvosi rendszer államosítását.