• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A gyermekegészségügy helyzetét értékelik

Hírek 2021.06.24 Forrás: Weborvos
A gyermekegészségügy helyzetét értékelik

Megkezdődött a gyermekgyógyászok legnagyobb, éves szakmai konferenciája Pécsett – idén először hibrid a rendezvény.

Kezdetét vette a Magyar Gyermekorvosok Társasága idei nagygyűlése Pécsett. A több mint 400 résztvevővel idén először hibrid formában zajló konferenciára határon innen és túl érkeztek gyermekgyógyászok. Több mint 120 témában zajlanak előadások, amelyek immáron a digitális térben is követhetők lesznek élőben. A pécsi ünnepélyes megnyitón dr. Gárdos László, a szervezet elnöke azt mondta: nehéz, kihívásokkal teli időszakon vannak túl, a koronavírus-járvány jelentős terheket rótt az ellátórendszerre, de a gyermekgyógyászok nagyszerűen helytálltak. Megköszönve emberfeletti munkájukat úgy fogalmazott: valamennyien példás áldozatkészségről, odaadásról és lelkiismeretességről tettek tanúbizonyságot, tudatta lapunkkal a társaság közleményében. 

Nagy jelentőségű, hogy a gyermekgyógyászok konferenciáján két év után most személyesen is találkozhat a szakma – hangsúlyozta Pécsett, a Kodály Központban tartott ünnepélyes köszöntőjében dr. Gárdos László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, utalva arra: tavaly a rendezvény a pandémia miatt elmaradt. A koronavírus-járvány időszakáról szólva elmondta: a pandémia új helyzet elé állította a gyermekorvosokat, ami nemcsak a betegellátást, hanem a munkaszervezést is érintette, megerősítve egyúttal egy korábban már bevált, de most az új helyzet miatt a figyelem középpontjába került kommunikációs forma, a telemedicina fontosságát. Úgy vélte, „a távkonzultáció a jövőben is velünk marad, és nagymértékben csökkentheti az orvosi várókban feleslegesen eltöltött időt, az elpazarolt szülői szabadnapokat és az indokolatlan iskolai hiányzásokat. További értékes hozadéka, hogy a komolyabb problémákkal érkező gyermekekre több értékes idő jut”.

A magyar gyermekorvosok és a területen dolgozók a Magyar Gyermekorvosok Társasága legnagyobb, éves szakmai rendezvényén 2021. június 24-26. között Pécsett értékelik a gyermekegészségügy helyzetét. Összegzik, hogy a koronavírus-járvány miképpen érintette a gyermekellátást, a gyermeksürgősségi ellátást, hogyan történt a poszt-COVID több szervi gyulladásos betegek kezelése, van-e szerepe a fertőzés megelőzésében a D-vitaminnak, miképpen fogadták és alkalmazták az orvosok és a szülők  a távkonzultációt, emellett szó lesz a gyermekpszichiátriai ellátás kihívásairól, a prevencióban fontos egészségértésről, a gyermekgyógyászatból a felnőtt betegellátásba kerülés időszakának fontos kérdéseiről, a gyermekdiabetológia modern technológiáiról, valamint a határon túli magyar gyermekegészségügy aktualitásairól, részletezik a programot a közleményben. Az utóbbi évek hagyományaihoz híven szakmapolitikai kérdéseket is megvitatnak a résztvevők: a hazai és nemzetközi színtéren is elismert professzorok, kiváló tudósok, neves orvosok, kutatók. Az eseményen átadják a Társaság rangos díjait.

Legolvasottabb cikkeink