• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A gyermekek ellátása járvány közben is különösen fontos

Hírek 2020.04.15 Forrás: Weborvos
A gyermekek ellátása járvány közben is különösen fontos

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet elsőként vezette be az online videós/orvosi távkonzultációt, több mint 13 szakterületen.

Az orvosi ellátás korlátozása közpette sem maradnak ellátatlanul a kis páciensek, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet elsőként vezette be az online videós/orvosi távkonzultációt, amelyen keresztül már több mint 13 szakterület csaknem 40 gyermekorvosa nyújt segítséget a szülőknek, ha a gyermeküket intézetükben krónikus légúti betegséggel (asztma, allergia) kezelik, vagy a felső- illetve alsólégúti tünet újonnan jelentkezik, esetleg ekcéma, emésztési probléma vagy egyéb más, gyermekkori megbetegedés jelentkezne.

Az Intézet biztonságos videókapcsolatra épülő távrendelésein természetesen nemcsak a már gondozásukban lévő gyermekeket látják el, hanem az új pácienseknek is lehetőségük van bejelentkezni online szakorvosi konzultációra. „Rendkívül megkönnyíti a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosaihoz forduló szülők helyzetét, hogy a távkonzultáció során – amennyiben szükséges – TB támogatott rendeléseinken gyermekallergológus, pulmonológus, kardiológus orvosaink e-receptet is fel tudnak adni. Magánrendeléseinken pedig gyakorlatilag a bőrgyógyászati gondoktól, például a csecsemőkori ekcémától, az általános gyermekgyógyászati online viziten át a sebészeti tanácsadásig, vagyis A-tól Z-ig felkészült szakorvosok fogadják a szülők hívásait ” – sorolja dr. Kovács Tibor orvosigazgató, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

Online videó/vizit távkonzultációk gyermekeknek:

●     Általános gyermekgyógyászat

Az általános gyermekgyógyászati online konzultáción lehetőség nyílik az egészséges csecsemők fejlődésének nyomon követésére, szoptatással, étkezéssel, lázcsillapítással kapcsolatos kérdések megválaszolására, bőr- és nyálkahártya-elváltozások megítélésére, köhögési hangok típusának megállapítására, nehézlégzés diagnosztizálására, bukós, nyugtalan újszülöttel/csecsemővel kapcsolatos teendők átbeszélésére, és tüneti szerek javaslattételre akut megbetegedés esetén.

●     Gyermektüdőgyógyászat

Az asztmás betegeknek nagy segítséget nyújthat a csúcsáramlásmérés, melynek eredményeit a pulmonológiai távkonzultáció során elemezheti a gyermektüdőgyógyász, aki kezelési módot és szükség esetén receptet is adhat.

●     Allergológia

Az allergológiai távkonzultáción különböző allergiák esetén kérhetik ki a szülők az allergológus szakorvosok véleményét, de szénanátha, ekcéma, urticaria és atópiás dermatitis tüneteivel is fel lehet keresni az online rendelést. 

●     Bőrgyógyászat

A bőrproblémákkal, ekcémával küzdő gyermekek szülei az online bőrgyógyászati rendelésen csecsemőkori bőrtünetekkel, gyermekkori anyajegyekkel, bőrfertőzésekkel, vagy akár tinédzserkori pattanásokkal kapcsolatban kérhetnek segítséget a bőrgyógyásztól.

●     Fül-orr-gégészet

A fül-orr-gégészeti online rendeléseken a különböző gyermekkori légúti megbetegedésekre, fülfájásra, torokfájásra, akut és krónikus orrdugulásra, orrfolyásra, halláspanaszra kínálnak megoldást a szakértők.

●     Gyermeksebészet

gyermeksebészeti konzultáción olyan kórképekkel kapcsolatban kérhetnek tanácsot a szülők, mint például a lágyéksérv, a köldöksérv és egyéb problémák, különböző here- és fitymagondok, de akár a váladékozó köldökkel kapcsolatos kérdésekre is válaszol az online vizit során a gyermeksebész.

●     Gyermekkardiológia

Az online kardiológiai tanácsadás keretében a gyermekkardiológus megnyugtathatja a panaszos/fáradékony/heves szívdobogás érzését megélő pácienseket és szüleiket, tanácsot adhatnak, ritmuszavaros betegek számára tanácsadást/konzultációt biztosítanak, az ismert betegséggel rendelkezőket pedig kontrollvizsgálattal, tanácsadással, akár másodvéleményezéssel várják.

●     Gyermekpszichiátria, pszichológia

A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetben a pszichiáterek, pszichológusok munkájára minden eddiginél nagyobb szükség van, mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Legyen szó szorongásról, ADHD-ról vagy egyéb viselkedészavarról, az online pszichológiai és pszichiátriai viziteken 30-60 percben személyre szabott terápiával várják a gyermekeket és szüleiket .

●     Gyermekszemészet

Bár a szemüveg- és kontaktlencse erősségének módosítására és orvos-beteg személyes találkozót kívánó vizsgálatokra a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség, szemgyulladás, váladékozás, szemfájdalom esetén az online szemészeti videókonzultáció mindenképpen hasznos lehet.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben a fentieken túl fejlődésneurológiai távkonzultáció, dietetikai tanácsadás, és gyermek-gasztroenterológia is elérhető.

Bejelentkezni a +36 1 443 3200-as telefonszámon, e-mailen (akár hétvégén is) a vipegeszseg@doktor24.hu e-mail címen tudnak.

Legolvasottabb cikkeink