• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A hamis parfüm káros és a terrorizmus melegágya

Hírek Forrás: HENT Hírlevél

Sok európai használ hamisított, csempészett parfümöket, de nem tudják, hogy ezek mennyire károsak az egészségre.

Szervezett bűnözőcsoportok Kínából Törökországon át Romániába csempészik a hamisított parfümöket. Románia a kapuja az Európába irányuló hamisparfüm-kereskedelemnek – írja a TheBlackSea.eu-n megjelent oknyomozó riportjában Adrian Mogos.

Az egészségre káros termékek vásárlói a szervezett bűnözést is támogatják, ha ilyen termékeket választanak. A bűnszövetkezetek több tíz millió eurót nyernek ezen az üzleten, ugyanakkor ha lebuknak, a büntetés sokkal kisebb, mintha drogokkal vagy emberekkel kereskednének - írja hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Romániába többnyire a konstancai kikötőbe érkeznek ezek a parfümök. Napi több ezer konténer landol a kikötőben, de a vámosok szúrópróbaszerűen csak néhány tucatnyit vizsgálnak át. Ha hamisított terméket találnak, elkobozzák, és az elkövető ellen elindul a büntetőjogi eljárás. Külön figyelnek a Dél-Kelet-Ázsiából, Kínából, Thaiföldről, Közel-Keletről érkező konténerekre, de ezek közül is kevés szállítmányt vetnek alá tüzetes vizsgálatnak.

A hamisított kozmetikumok importja 2008-ban volt a csúcson, amikor 433.000 parfümöt kobozott el a határrendőrség. A leggyakrabban hamisított márkák a Versace, Chanel, Prada, Gucci, Bvlgari, Boss, Thierry Muglier, Dior, Nina Ricci és Givenchy. Az áru többsége kínai, török, hongkongi vagy egyesült arab emírségekbeli. Európába Törökországon, Románián és Bulgárián keresztül szállítják, vagy a tengeren át Romániába, egyenesen Kínából.

Ha elfognak egy ilyen szállítmányt, a vámosok értesítik a parfümmárka tulajdonosát a hamisítványokról. Ha az illető nagy parfümcég úgy dönt, nem sértették meg a szellemi tulajdonjogot, és nem használták jogtalanul a brand nevét, akkor a parfümök visszakerülhetnek az importőrhöz, annak ellenére, hogy egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Olyan eset is van, hogy a szállítmány viszonylag kicsi, és sokba kerülne elemeztetni a tartalmát, ezért nem történnek lépések a piacra kerülésének megakadályozására.

A hamis kozmetikumoknak gyakran gyerekek is áldozatul esnek. 2011-ben három nagybányai kislány, miután egy kínai “liliomos" parfümmel szórta be magát, mérgezéses tünetekkel került az intenzív osztályra.

A hamisított parfümök roppant mérgezőek, használatuk nagyon kockázatos – hívja fel a figyelmet Aurel Dobre nyomozó. Mint elmondja, ha egy eredeti parfüm 57 euró, annak hamisítványa 11 euró, mivel olcsóbb és kétes eredetű alapanyagokat használnak elkészítéséhez.

A fogyasztóvédelemtől kapott adatok szerint minden, a termelőknél, importőröknél, kereskedőknél és eladóknál végzett száz ellenőrzésből 65 esetben találnak rendellenességet a parfümök terén. Minden évben napi átlagosan egy bejelentést kapnak a fogyasztóvédelem ellenőrei, ami hamisított kozmetikumokra vonatkozik.

Az államügyészség 2006-ban külön munkacsoportot hozott létre ennek a típusú kereskedelemnek a visszaszorítására. A romániai törvénykezés is elég szigorú, a gond az, hogy a hamisparfüm-kereskedelem jó része átköltözött az internetre, s ezeket a tranzakciókat sokkal nehezebb követni és ellenőrizni. Ezen a témán az Europol és az Interpol is “rajta van", arra figyelmeztetik az embereket, hogy ezeket a termékeket vásárolva a bűnözőket és a terrorizmust támogatják. A kínai, olasz maffiacsoportok is benne vannak ebben az üzletben, akik lefizetik a tranzitországok korrupt hivatalnokait.

Legolvasottabb cikkeink