• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hollandok aggódnak a Rajna vízének tisztasága miatt

Hírek MA 05:03 Forrás: MTI
A hollandok aggódnak a Rajna vízének tisztasága miatt

A hollandok szerint a Rajnából származó tiszta ivóvíz előállítása egyre drágább lesz a németországi ipari kibocsátások miatt. 

A hollandiai ivóvíz-szolgáltatók kedden felszólították Steffi Lemke német környezetvédelmi minisztert, hogy Berlin korlátozza bizonyos vegyi anyagok kibocsátását a Rajna folyóba.

A hollandiai ivóvíz-szolgáltató vállalatok - amelyek részben ennek a folyónak a vizétől függnek termelésük során - levélben fordultak a német tárcavezetőhöz. "A holland állampolgároknak és vállalatoknak egyre nagyobb szükségük lesz a tiszta ivóvízre az elkövetkező években, de ennek előállítása egyre drágább lesz a németországi ipari kibocsátások miatt" - írta a témáról kiadott közleményében a RIWA-Rhine ivóvízgyártó cégek társasága.

A társaság szerint Németország nagymértékű vegyianyag-kibocsátásaival nem tartja be a vízminőségre vonatkozó nemzeti és európai megállapodásokat. Gerard Stroomberg, a RIWA-Rijn igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) koncentrációja a Rajnában 3-4-szerese annak, amit Hollandiában biztonságosnak tartanank.

"A holland ivóvíz-szolgáltatók kiemelt erőfeszítéseket tesznek a PFAS-vegyületek eltávolítása érdekében. A kibocsátást az egyezmények értelmében korlátozni kell, de ezek a megállapodások jogilag nem érvényesíthetők, így nincs következménye annak, ha a német cégek nagy mennyiségben PFAS-anyagokat bocsátanak a folyó vizébe"- hívta fel a figyelmet.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportja, amely több mint 4700 vegyi anyagot fed le, melyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és a környezetben. "Örök vegyi anyagokként" is emlegetik őket, mivel rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Olyan egészségügyi problémákhoz vezethetnek, mint a tüdőkárosodás, a pajzsmirigy-megbetegedés, a túlsúly, egyes termékenységi problémák és a rák.

"A német kormány véleménye szerint a PFAS-vegyületek olyannyira károsak, hogy egész Európában be kellene tiltani őket, amit mi nagyon üdvözlünk. Felszólítjuk a minisztert, hogy határozzon meg határértékeket ezen vegyületek Rajnába történő kibocsátására vonatkozóan, amíg a PFAS-tilalom hatályba nem lép" - tette hozzá a társaság igazgatója.

A Rajna vize mintegy ötmillió ember ivóvízforrása Hollandiában.

Kapcsolódó hírek