• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

A hormontapasz veszélytelenebb lehet a nők számára

Hírek Forrás: MTI

A British Medical Journal tekintélyes orvosi folyóiratban pénteken jelent meg a tanulmány.

Kisebb valószínűséggel alakul ki agyi érkatasztrófa azoknál a változó korban lévő nőknél, akik a hormon-helyettesítő terápia (HRT) során alacsony dózisú hormontapaszokat használnak tabletták helyett - jelentették be kanadai szakemberek. A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik ösztrogén hormontapaszt használtak a menopauza tüneteinek enyhítésére, semmivel sem volt magasabb az agyi érkatasztrófa kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik nem éltek a hormon-helyettesítő terápia (HRT) lehetőségével.

Az új eredmények azért fontosak, mert a segítségükkel talán sikerül visszaállítani a HRT-be vetett bizalmat. 2002-től ugyanis több millió nő hagyott fel a terápiával, miután a Women's Health Initiative (WHI) elnevezésű amerikai egészségmegőrzési program tanulmányában kimutatta, hogy a hormonterápia jelentősen növeli a petefészek-, a mellrák, az agyi érkatasztrófa, valamint más egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

A HRT-t tanulmányozó szakemberek közül sokan már korábban megállapították, hogy ha a nők alacsonyabb dózist és nem tabletta formájában kapnak hormonpótlást, akkor az egészségi kockázat sem olyan magas. A legújabb tanulmányt Samy Suissa, a montreali McGill Egyetem munkatársa és kollégái készítették. A szakemberek a brit nemzeti orvosi adatbázisból választott ki 15 700 olyan nőt, aki agyi érkatasztrófát szenvedett, és további 60 ezer olyat, aki nem. Mindegyik páciens 50 év feletti volt.

Azoknál a nőknél, akik alacsony dózisú tapaszokat használtak a HRT során, majdnem pontosan ugyanakkora volt az agyi érkatasztrófa kialakulásának a kockázata, mint azoknál, akik nem vettek részt ilyen terápiában.

"Úgy vélem, hogy ezek ígéretes eredmények" - mondta JoAnn Manson, a Brigham and Women's Hospital és a bostoni Harvard Medical School munkatársa, aki segített a WHI tanulmány elkészítésében, ám a mostani vizsgálatban nem vett részt.

Suissa csoportja megállapította, hogy az agyi érkatasztrófát szenvedett páciensek 7,7 százalékának írtak fel valamilyen formában hormonpótlást a betegséget megelőző egy évben. Azoknak a nőknek pedig, akiket nem ért agyi érkatasztrófa, 6,9 százaléka használt valamilyen hormonpótló eljárást.

A HRT tabletták - típustól függetlenül - 25-30 százalékkal, a magas dózisú hormontapaszok pedig 88 százalékkal növelhetik az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatot. A bőrön át bejutatott alacsony dózisok nem károsítják a májat és az egész szervezetre gyakorolt hatásuk is enyhébb - derült ki a tanulmányból (http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.c2519).

Legolvasottabb cikkeink