• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indul program

Hírek 2021.06.02 Forrás: Weborvos
A járvány okozta elszigetelődés enyhítésére indul program

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének Lélek-Kertész kezdeményezése igyekszik segíteni a diabétesszel élőket.

Magyarországon közel 1 millióan élnek diagnosztizált cukorbetegséggel, amely önmagában is nagymértékű lelki próbatételt jelent a betegséggel együtt élők számára. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) legfőbb célkitűzése, hogy elősegítse a diabétesszel élők életminőségének javulását. Idén számos programjuk között helyet kap az innovatív, új szemléletű Lélek-Kertész program is, mely a betegség mellett az elhúzódó koronavírus-járvány okozta elszigetelődés okozta lelki terhek enyhítésére törekszik. A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.

Lélekgyógyító kertészkedés a leginkább rászorulók számára

A CEOSZ széleskörű és változatos programjainak idén részét képezi a Lélek-Kertész kezdeményezés is, amely újszerű szemléletével a 60 év feletti diabéteszeseket érintő, a betegséggel és az öregedéssel együtt járó problémák, valamint a koronavírus-járvány okozta körülmények destruktív hatásainak csökkentésével kívánja enyhíteni a betegek lelki terheit.

A program keretében a CEOSZ száz résztvevő számára biztosít minimális hozzájárulás ellenében növénytermesztéshez alkalmas triplacserép-oszlopot, virágföldet, gyógy- és fűszernövény magokat és folytontermő eperpalántát. A résztvevők a kertészkedésen keresztül tapasztalhatják meg az alkotó tevékenység okozta örömöt, a kialakított minikert mindennapos elfoglaltságot jelent, a növények fejlődése pedig motivációt és jó érzést okoz. A CEOSZ a program kapcsán szervezett szerdai eseményén jelentette be a Lélek-Kertész kezdeményezést és jelképesen is átadták a csomagokat.

A CEOSZ 2020 után idén is folytatja a november 14-ei Diabétesz Világnaphoz kapcsolódó provokatív plakátkampányát, melynek célja a cukorbetegség kockázataira és az esetleges szövődményekre való figyelemfelhívás, meghökkentő kreatív megjelenéseken keresztül.

A diabétesz világnapja alkalmából a CEOSZ idén megszervezi hagyományos – tavaly a járvány miatt elmaradt – nagyszabású rendezvényét, mely valamennyi érdeklődő számára ingyenesen látogatható. Az eseményen kerül sor az év folyamán zajló programok (Lélek-Kertész fotópályázat, receptverseny, önképző program tudáspróba, plakátkampány pályázat) fődíjainak átadására.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink