• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A koponya-agy traumákról a budapesti világfórumon

Hírek Forrás: Weborvos

Az évtized vélhetően legnagyobb szabású idegsebészeti eseménye lesz Magyarországon.

Az International Neurotrauma Society Executive Board döntése alapján a 11. International Neurotrauma Symposium 2014. március 19–23. között Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre. A rendezvény az évtized vélhetően legnagyobb szabású Magyarországon rendezendő idegsebészeti eseménye, nagy érdeklődésre tarthat számot mind a hazai, mind a nemzetközi médiumokban, meghatározó szerepet tölt be a világ minden tájáról érkező közel 400 klinikai orvos és kutató életében - tudta meg a Weborvos a PTE KK Idegsebészeti Klinika invitálójából.

Magyarországon mintegy 50-80.000 koponyasérülés – köztük közel másfélezer kómához vezető súlyos sérülés – történik évente.
Hazánkban is jellemző az ellátás heterogenitása, mely egész Európában megfigyelhető; egy holland tanulmány szerint, ha minden európai ellátóhely a legjobb intézmény minőségi (kimeneteli) mutatóival rendelkezne, akkor évente több mint százezer életével menthetnénk meg.

Honnan jön ez a nagy szám? Magyarországon a kórházba kerülő súlyos koponyasérültek közül közülük kétszer annyian halnak meg, mint a fejlett országokban, ez legalább 3-400 megmenthető életet jelent évente. A koponya-agysérülés döntően az aktív fiatalok betegsége, ha minden, az ellátórendszerből fakadó értelmetlen halál 20 aktív évet vesz el, akkor csak Hazákban 6-8000 életév menthető meg évente, melynek összes költsége különböző számítások alapján 8-10milliárd forintot tesz ki/év!

Mindez óriási anyagi és társadalmi terhet jelent, e terhek csökkentésének legfontosabb eszköze a nemzetközi ellátási irányelvek terjesztése, a tudományos eredményeknek a klinikai ellátás gyakorlatában történő bevezetése. Ennek kivételes eszközét biztosíthatja az Európában 8 év után ismételten megrendezendő International Neurotrauma Symposium, amely a neurotraumatológiai kutatással és ellátással foglalkozó szakemberek legnagyobb világfóruma.

Különös jelentőséggel bír e kongresszus a Közép-Kelet Európai, illetve a Kelet-Európai országok vonatkozásában, beleértve az egykori Szovjetunió országait is, hiszen ezekben az országokban azon kezelési eljárások alkalmazása, mely egyértelműen csökkenti a halálozást és javítja a kimenetelt, sokkal kevésbé terjedt el, mint a Nyugat-Európai országokban. Ennek alapján kelet és nyugat találkozásának, egy konzultatív fórumnak is szánják a szervezők ezt a találkozót, amely ugyanakkor a támogató szponzorok és kiállítók számára e terület irányába történő nyitás lehetőségét biztosítják.

A rendezvény Nemzetközileg és hazánkban is szakmailag elismert fórum, a 11th Symposium of The International Neurotrauma Society a European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME) akkreditálta, Magyarországi akkreditációját pedig az OFTEX 24 ponttal értékeli. (Program itt)

Támogatóink között több mint 20 fontos nemzetközi és hazai céget sorolhatunk fel.

A rendezvény kiemelkedő jelentőségét jól mutatja, hogy a konferencia előtt, ahhoz csatlakozva az EU FP-7 támogatásban részesülő legfontosabb klinikai agykutatási programja, a CENTER-TBI kutatói is továbbképző találkozót tartanak március 17-19-én a Hotel Flamencoban.

A beérkezett 260 absztrakt alapján, melyek közül 238-at fogadott el a szakma legjelentősebb lapjában, a Journal of Neurotraumában történő közlésre a Tudományos Bizottság.

Március 17én 420 fő felett áll a regisztráció, a vendégek 47 országból érkeznek!

A rendezvény egyik célja, hogy fiatal feltörekvő orvosok lehetőséget kapjanak a megjelenésre, ezért három ösztöndíj pályázat kiírása során 35 díjazottat választott ki a Tudományos Bizottság.

A rendezvény szakmai fővédöke Pálinkás József, az MTA elnöke, társadalmi fővédnöke Tarlós Isván, Budapest Főpolgármestere.

 

Legolvasottabb cikkeink