• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.11 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Romániában a gyógyszertárak is végezhetnek antigén gyorsteszteket. Olaszországban továbbra is akadozik az oltás. A franciáknál is kezdődhet a nyitás.

Horvátországban tesztelik a vírus terjedését a védettek körében
Próbaprojektek keretében tesztelik a koronavírus terjedését Horvátországban azok körében, akik már megkapták mindkét oltást, vagy átestek a fertőzésen - írta a Jutarnji List című napilap kedden. A digitális zöldigazolvány június 1-jétől belépőként szolgálhat különböző koncertekre, klubokba és olyan szórakozóhelyekre, ahol nem kell majd betartani a járványügyi intézkedéseket - közölte a lap egy, az országos válságstábhoz közeli forrásra hivatkozva.

Ezen a héten egy zágrábi étteremben száz olyan ember részvételével tartanak fogadást, akik már megkapták mindkét oltást, és a második dózis felvételétől legalább két hét telt el. A rendezvényen nem kell majd maszkot hordani és távolságot tartani, úgy lehet viselkedni, mint a járvány előtt: normálisan kommunikálni, közlekedni és enni - írták.

Hozzátették: hét nappal később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött. Így akarják bizonyítani, hogy a védettséggel rendelkező emberek az idegenforgalmi idény alatt járványkorlátozások nélkül szórakozhatnak - húzták alá.

"Amennyiben a próbaprojektről bebizonyosodik, hogy a résztvevők biztonságban voltak, júniustól viszonylag normális idegenforgalmi idényre számíthatunk" - mondta a forrás az újságnak.

A fogadás után egy próbalakodalmat is tartanak majd. Ezen olyanok vesznek részt, akik az elmúlt hat hónapban átestek a fertőzésen, felvették mindkét oltást, illetve rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy gyors antigénteszttel.

A forrás szerint, ha a számok alátámasztják az elvárásokat, akkor a különböző szórakozóhelyeket és rendezvényeket QR-kód alapú digitális zöldigazolványokkal is lehet majd látogatni, vagyis a határátlépéssel megegyező feltételek mellett.

A projektet a horvát közegészségügyi intézet közreműködésével a vendéglátós dolgozók országos egyesülete szervezi és finanszírozza.

A lap jelezte: hasonló próbarendezvényeket, sokkal nagyobb számú résztvevővel, már más európai országokban is rendeztek.

Horvátországban az elmúlt napon 876 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 345 623-at. Az elmúlt 24 órában 46-an haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7549-re emelkedett. Kórházban 1928 beteget ápolnak, közülük 217-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig a védőoltások első adagját 894 881-en kapták meg, közülük a másodikat is 259 438-an.

A szomszédos Szlovéniában keddre 491 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 247 ezret. Az elmúlt napon három beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4302-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 477-en vannak kórházban, 131-en közülük intenzív osztályon.

Eddig a védőoltás első dózisát 486 290-en kapták meg, közülük 253 981-en már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 23,2, illetve 12,1 százaléka.

Romániában a gyógyszertárak is végezhetnek antigén gyorsteszteket
Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket - közölte kedden a bukaresti sajtó az erről szóló, előző nap kiadott miniszteri rendeletet ismertetve.

A szolgáltatást felvállaló gyógyszertárak alkalmazottai tíz napon belül megkapják a szükséges kiképzést ahhoz, hogy - védőfelszerelésbe öltözve, egy megszabott órarend szerint a helyiség egy legalább négy négyzetméteres elkülönített részében - szakszerűen végezzék el az orr-, vagy garatváladék vételezését. A gyógyszertárakat az adott településen mért fertőzési ráta függvényében látja el több-kevesebb ingyenes gyorsteszttel a minisztérium, azzal a kikötéssel, hogy azokat a patikák nem értékesíthetik.

A kezdeményezés célja az, hogy a - kereskedelemben már hónapok óta kapható - gyorsteszteket szakszerűen használják fel és azok eredménye bekerüljön a statisztikába.

Romániában lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, de az egészségügyi szakemberek több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a koronavírus-fertőzöttek valós számát: a tünetmentes fertőzötteken kívül megszaporodott a "rejtőzködő" fertőzötteké is, akik - a kéthetes elkülönítést elkerülendő - nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.

Ukrajnában tovább csökkent az új betegek száma
Ukrajnában keddre mintegy 2200 új koronavírusos beteget regisztráltak - ez a megelőző napinál több mint hatszázzal kevesebb -, s az előző napival azonos számú, 119 elhunytat jegyeztek fel.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2208 új esettel 2 124 535-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. A kevesebb fertőzött regisztrálása ugyanakkor lehet átmeneti, mert hétvégeken és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Hétfőn még munkaszüneti nap volt Ukrajnában.

Harmadik napja csökken folyamatosan a napi új betegek száma, előtte viszont emelkedett és pénteken még meghaladta a 8700-at.

Az elhunytak száma 119-cel 46 631-re nőtt, a megelőző napon is pontosan ugyanennyien haltak meg. Ez is jelentős csökkenés, mert vasárnapra még 193, azelőtt pedig több napon át 370-nél több halálos áldozatot jegyeztek fel. Eddig 1 777 370-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 8600-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent mintegy hat és félezerrel, 300 534-re.

Kórházba a korábbiakhoz képest most is jóval kevesebb, 1084 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 1414, a múlt hét közepén számuk még csaknem a háromszorosa volt.

A legtöbb új beteget, 325-öt ezúttal az ország keleti részében lévő Donyeck megyében jegyezték fel.

Denisz Smihal miniszterelnök az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kedden valószínűnek nevezte hogy augusztusig meghosszabbítják a jelenleg június 30-ig érvényben lévő országos, adaptív, azaz régiónként eltérő karantént Ukrajnában.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján pedig arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnát a járvány negyedik hulláma fenyegeti, mivel "közeledik határaihoz" a vírus indiai mutációja, amely szavai szerint még a brit és a dél-afrikai variánsoknál is sokkal veszélyesebb.

Bosznia-Hercegovinába újabb Covax-szállítmány érkezett
Több mint 43 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Bosznia-Hercegovinába a védőoltások méltányos elosztására létrehozott Covax-program keretein belül - közölte a szarajevói sajtó kedden.

A 43 290 adag vakcina hétfőn érkezett meg a boszniai fővárosba, és a napokban további 35 100, illetve 32 760 adag oltásra lehet számítani a nyugat-balkáni országban, ezzel meghaladja a százezret a Covax-programon keresztül eddig beszerzett vakcinák száma Boszniában, ahol a múlt héten néhány napra leállt az oltási kampány, mert nem volt elegendő vakcina.

Bosznia-Hercegovina a tavalyi év végén több mint 1,23 millió adag vakcinát vásárolt a nyugati gyártóktól, de az oltóanyagok leszállítása a nagy kereslet miatt akadozik.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 918-cal 701 326-ra, Koszovóban 47-tel 105 831-re, Észak-Macedóniában 25-tel 154 051-re, Montenegróban 62-vel 98 365-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 101-gyel 200 794-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6576-ra, Koszovóban kettővel 2209-re, Észak-Macedóniában 16-tal 5109-re, Montenegróban néggyel 1544-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 8818-ra emelkedett.

Olaszországban továbbra is akadozik az oltás
Elfogyott a Pfizer-BioNTech-oltóanyag, emiatt megakadt az ötvenévesek oltása Olaszországban, ahol hétfőtől egyetlen tartomány sem tartozik már kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös zónába.

Az ötven életévüket betöltöttek korosztálya számára hétfőtől indított oltás azonnali akadályba ütközött, miután az egészségügyi tárca bejelentette, hogy máris elfogyott a májusban rendelkezésre álló amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája. Az oltóanyagból az újabb szállítmányokat júniusban várják. Mintegy 9,4 millió ötvenéves részesülhet oltásban.

Az északi Lombardiában az egész ötvenéves korosztály előtt megnyitották az oltást, a közép-olaszországi Lazióban egyelőre 54 év felett lehet regisztrálni. A jelentkezők többsége Astra-Zenecát kap, de miután az Európai Unió bejelentette, hogy erre az oltóanyagra nem újítja meg a szerződést, a sorra kerülő olaszok közül sokan lemondták az oltást.

Van, ahol a Pfizer/BioNTech is hiánycikk, például Nápolyban, ahol vakcina nélkül szerdáig két oltási központ működését felfüggesztették.

Eddig 22,4 millió olasz részesült oltásban, közülük 7,4 millióan már megkapták a második adagot is.

Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár javaslata szerint 30 millió beoltott után fel kellene függeszteni a kötelező szájmaszk-használatot.

Hétfőtől Olaszország egyetlen térsége sem tartozik már az úgynevezett vörös zónába. Az egész ország alacsonyan veszélyes sárga övezetbe tartozik, kivéve a közepes fokozatú, narancssárga színű Valle d'Aosta, Szicília és Szardínia térségét.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az utóbbi napban alig valamivel több, mint ötezer új beteget szűrtek, ami október óta a legalacsonyabbnak számít. Egy nap alatt 198-an haltak meg, ami szintén a legalacsonyabb az utóbbi hónapokban. A halottak száma viszont túllépte a 123 ezret.

A római kormány a héten dönt az este tíz órakor életbe lépő kijárási tilalom esetleges későbbre tolásáról. Május 15-től újra kinyitnak a strandok, és ezzel megkezdődik az idegenforgalmi szezon. Szombattól az EU-ból érkező turisták tesztelés és karantén kötelezettsége nélkül utazhatnak be Olaszországba, ha van kétszeres oltást bizonyító igazolásuk, az utóbbi félévben gyógyultak fel a koronavírus okozta Covid-19-ből, vagy érkezés előtt legfeljebb 48 órával negatív volt a teszteredményük.

Franciaországban május 19-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai
Franciaországban a vendéglátóhelyek az előzetes terveknek megfelelően május 19-én már fogadhatnak asztalonként maximum hat vendéget a teraszaikon, a belső terekben pedig június 9-étől, de csak a kapacitásuk feléig - erősítette meg hétfő este a miniszterelnöki hivatal.

"Most kezdünk tartósan kijönni az egészségügyi válságból" - idézte hétfő este Jean Castex miniszterelnököt a Le Parisien című napilap.

Olivier Véran egészségügyi miniszter is megerősítette korábban, hogy a koronavírus-járvány mutatóinak javulása lehetővé teszi tíz nap múlva a korlátozások április végén bejelentett fokozatos feloldásának megkezdését.

A vendéglátóiparban dolgozók azt remélték, hogy az ország azon területein, ahol már jelentősebb mértékben visszahúzódott a járvány, az éttermek, a bárok és a kávéházak teljes kapacitással üzemelhetnek a nyitás után, miután csak 40 százalékuk rendelkezik terasszal. Azért is lobbiztak a vendéglátósok ennek érdekében, mert arra nem számítanak, hogy külföldi turisták nagy számban érkeznének az országba idén nyáron.

A nem kizárólag alapvető ellátást biztosító üzletek, beleértve a bevásárlóközpontokat is, megnyithatnak május 19-én négyzetméter-alapú szabályok mentén: nyolc négyzetméterenként egy vásárlóval. Ez a szabályozás egyébként már érvényben van a jelenleg is nyitva tartó boltokban - jelezte a kormányfő. Június 9-től a korlátozás csökken, és négy négyzetméterenként lehet egy vásárló, majd június 30-tól ez utóbbi szabály is megszűnik.

A színházak, mozik és múzeumok is kinyithatnak május 19-én, de csak korlátozott számban fogadhatnak érdeklődőket.

A kormány mellett működő tudományos tanács adatvédelmi okokra és a diszkrimináció elkerülése érdekében a mindennapi életben (munkahely, üzletek, oktatási intézmények, éttermek, mozik, színházak, múzeumok) a korlátozások feloldása után sem javasolja a védettséget igazoló dokumentumok használatát, hanem inkább a vendégek számának korlátozását, valamint a szájmaszk-viselés és minden más egészségbiztonsági intézkedés megtartását tartja szükségesnek mindenki számára.

A franciák 27 százaléka, a felnőtt lakosság harmada, több mint 18 millió nagykorú kapta meg eddig az első vakcinadózist, és 8 millióan, a teljes lakosság 12, a felnőtteknek pedig 14,5 százaléka mindkét adagot.

A kórházi ápolásra jutó fertőzöttek száma valamivel több mint 25 ezer volt hétfőn, ami 6 ezerrel kevesebb, mint a két héttel ezelőtti tetőzéskor. Közülük 4870-en vannak intenzív osztályon, a súlyos betegek száma naponta mintegy százzal csökkent az elmúlt héten. A halálozás is csökkenő tendenciát mutat, de a járvány kezdete óta több mint 106 ezren vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus szövődményeiben, az elmúlt 24 órában 293-an.

 

Legolvasottabb cikkeink