• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mentők és kórházak is várják szombaton a Mentőnapra érkezőket

Hírek 2023.09.02 Forrás: OKFŐ
A mentők és kórházak is várják szombaton a Mentőnapra érkezőket

Interaktív programokkal, tesztekkel, egészségügyi szűrésekkel, lakossági tájékoztató programokkal és tanácsadással várják az eseményre érkezőket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és együttműködő intézményei ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, lakossági tájékoztató programokkal és interaktív bemutatókkal  várják az érdeklődőket a szeptember 2-án megrendezésre kerülő Mentőnapon - tudatta a főigazgatóság a portálján.

Az idén 75 éves Mentőszolgálat ebben az évben is megrendezi a nagy érdeklődésre számot tartó Mentőnapot. Az eseményre látogatóknak valamint az ország különböző részeiről érkező bajtársaknak színes, családias jellegű programokkal készülnek a partnereikkel közösen. Ezen a napon az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak látványos mentési bemutatókat, járműkiállítást is szerveznek, továbbá az életmentés szinte valamennyi fontos szereplőjének (gyermekmentők, vízimentők, mentőkutyások és még számos más partnerszervezet) részvétele fogja színesíteni a rendezvényt.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és intézményei az alábbi interaktív programokkal, tesztekkel, egészségügyi szűrésekkel, lakossági tájékoztató programokkal és tanácsadással várják az eseményre érkezőket:

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Egészségügyi Szakképzés-fejlesztési Osztálya interaktív programra hív, lesz a standon terhességi szimulátor, anyasági mellény, időskori szimulátor, féloldali bénulást szimuláló ruha és „részeg szemüveg”, melyek az OKFŐ szakképzett munkatársainak segítségével próbálhatók ki. A látogatók a speciális kellékek segítségével megtapasztalhatják, milyen érzés lehet állapotosnak, öregnek, vagy féloldalasan lebénultnak lenni. VR szemüveg viselése közben pedig kipróbálhatják hogyan tompulnak egyre jobban és jobban az érzékszervek alkohol, drogok és hallucinogének  hatására. A szimuláció a játékos tanulás és szórakozás mellett egyfajta érzékenyítő szerepet is betölt; a saját tapasztalat segít annak megértésében, hogy apró gesztusokkal, odafigyeléssel hogyan járulhat hozzá az egyén a környezetében élő idősek, akár szülei, nagyszülei mindennapi boldogulásához. 

Az Észak-budai Szent János Centrumkórház munkatársai vérnyomás-véroxiénszint- és pulzusméréssel, testsúly-, testmagasság-, testzsírösszetétel-méréssel, dietetikai, táplálkozási és életmód tanácsadással, EKG méréssel készülnek.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet kollégáinál légzésfunkciós vizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol CO-mérő mobileszközzel a tüdő szén-monoxid tartalmáról, Copd6 mérőkészülékkel a tüdő kapacitásáról és koráról valamint az oxigén szaturáció mérőeszközzel a vér oxigénszintjének értékéről kaphatnak a szűrésen résztvevők hiteles információkat. Emellett dohányzás leszoktatással kapcsolatos kérdőívekkel, tájékoztató anyagokkal és egyéni tanácsadással várják az érkezőket.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet stressz kérdőívekkel, személyre szóló tanácsadással készül az eseményre.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet munkatársainál kicsik és nagyok megtanulhatják az újraélesztést, amelyet felnőtt, gyermek és bébi újraélesztő babán demonstrálnak a trénerek, valamint megismerhetik egy szív modellen keresztül az egyik legfontosabb szervünk működését. Játékosabb része is lesz a programjuknak, kézhigiéné szkenner segítségével deríthetik ki a helyszínre látogatók, hogy egy-egy kézmosás után mennyire lesz valóban tiszta a kezük. A tapasztalatok szerint az eredmények néha meglepőek.

A Mentőnap helyszíne, kiállítói és programja IDE kattintva érthető el.

Legolvasottabb cikkeink