• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A poszt-COVID-jelenségek vizsgálatára hirdet pályázatot az MTA

Hírek 2021.06.30 Forrás: MTA
A poszt-COVID-jelenségek vizsgálatára hirdet pályázatot az MTA

A pályázat alapján elnyerhető teljes támogatási időszak legfeljebb 2 év lehet, az első évre fordítható támogatási keret 200 millió Ft.

Napról-napra jobban ismerjük, de még mindig nem eléggé. A koronavírus nem csupán közvetlen veszélyt jelent az emberre, de hosszú távon is hatással lehet testi és lelki egészségünkre. Legalább ilyen fontos az is, hogy tisztában legyünk az általa okozott járvány társadalmi-gazdasági hatásaival. Ezért hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia „Post-COVID pályázat 2021" címmel úgynevezett nagy kockázatú pályázatát. Erre olyan kutatók jelentkezését várják, akik a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, társadalmi, kulturális problémák feltárására és megoldására adhatnak válaszokat.

Az MTA közleménye szerint küldetésében vállalt tanácsadói szerep teljesítésének egyik eleme a mindenkori kiválóságon alapuló pályázati rendszer működtetése. A korunk kihívásaira adandó válaszok csak a tudományos tények ismeretével, a tudomány legfrissebb eredményeinek figyelembevételével vezethetnek hatékony, fenntartható megoldásokhoz. Az előttünk álló problémák multidiszciplináris megközelítést igényelnek, csak a tudomány minden területének együttműködésével lehet megteremteni a megoldásokhoz vezető feltételeket.

Ilyen sokoldalú megközelítést igényelnek a koronavírus-fertőzés nyomán tapasztalható jelenségek is, amelyek kutatására az MTA úgynevezett nagy kockázatú pályázatot hirdet. Nagy kockázatú pályázatoknak tekintendők az olyan igen jelentős, esetleg kimagasló, nem várt eredményekkel kecsegtető pályázatok, amelyeknél a kutatási célok megvalósítása bizonytalan, ezért a kutatás támogatása jelentős kockázatot hordoz magában. Amennyiben a kutatások elindítása mégis célszerűnek látszik, a pályázatok értelemszerűen fokozott szakmai ellenőrzést igényelnek, vagyis a támogatásuk nem folytatható, ha világossá válik, hogy a kitűzött célok nem valósulnak meg.

Az MTA új pályázatának célja olyan (alap)kutatások támogatása, amelyek a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, társadalmi, kulturális és egyéb problémák feltárására és megoldására keresnek válaszokat.

A pályázat alapján elnyerhető teljes támogatási időszak legfeljebb 2 év lehet, a második év támogatásának a feltétele az első évre ígért kutatási eredmények sikeres teljesítése.

A pályázatra jelentkezhetnek a Magyarországon költségvetési vagy alapítványi támogatásból működő kutatóközpontokhoz, kutatóintézetekhez, egyetemi, közgyűjteményi, kórházi-klinikai és más, kutatási tevékenységet is végző intézményekhez (a továbbiakban együttesen: kutatóhely) tartozó kutatók, kutatócsoportok. Pályázni a meghirdetéstől kezdve 2021. november 30-ig folyamatosan lehet. A pályázatok értékelése és támogatói döntés meghozatala két ciklusban történik: a július 30. és szeptember 30. között benyújtott pályázatokról 2021. október 29-ig, míg az október 1. és november 30. között beadott pályázatokról 2021. december 30-ig dönt az MTA főtitkára.

Az első évre fordítható támogatási keret 200 millió Ft.

A pályázatok értékelését a pályázatok tudományterületétől függően az MTA főtitkára által felkért eseti tudományos értékelő testület végzi, tesz javaslatot a támogatandó kockázatos, de ígéretes eredményeket tervező kutatásokra, és két ciklusban dönt a pályázatok benyújtásától számított 90 napon belül.

A teljes pályázati kiírás ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink