• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Richter készítménye nyerte az Iinnovációs Nagydíjat

Hírek 2021.03.29 Forrás: Weborvos
A Richter készítménye nyerte az Iinnovációs Nagydíjat

A Richter Gedeon Nyrt. bioszimiláris készítménye nyerte el a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat.

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága a Richter Gedeon Nyrt.-nek ítélte a 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a csontritkulás kezelésére szolgáló bioszimiláris készítmény, a Terrosa® létrehozásáért - tudatta közleményben a Richter.

A világ gyógyszerpiacainak egyik leggyorsabban növekvő szegmense a biotechnológiai úton előállítható, úgynevezett biohasonló gyógyszerek piaca. A bioszimiláris készítmények az eredeti biotechnológiai gyógyszerekhez hasonló hatékonyságú és biztonságú, ugyanakkor jóval költséghatékonyabb kezelést tesznek lehetővé, csökkentve ezzel az egészségbiztosítók finanszírozási terheit és megkönnyítve a betegek hozzáférését az adott terápiához. A Richter vezetősége 2006-ban hozott stratégiai döntést arról, hogy belép erre az új, magas szellemi hozzáadott értéket képviselő területre. Mára mikrobiális fermentáció alapú (Richter-Helm Biologics, Németország), valamint emlőssejtes fehérje expresszió alapú fejlesztéseket lehetővé tevő üzemmel és gyártókapacitással (Debrecen) rendelkezik a vállalat - írták.

Az idén innovációs nagydíjjal elismert, Terrosa® márkanéven forgalmazott bioszimiláris teriparatid fejlesztése során több új, innovatív megoldást kellett bevezetni a siker eléréséhez. A Terrosa® 2019-es piacra lépése bizonyítja a Richter 2006-os stratégiai döntésének sikerét, hiszen annak első eredményeként egy olyan terméket sikerült bevezetni, amellyel a hazai gazdaság és a hazai gyógyszeripar szempontjából is kiemelkedő árbevételt ért el a Társaság, megvalósítva ezzel az ideális „invented and made in Hungary” gazdaságfejlesztési koncepciót.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója az innovációs nagydíj elnyerése kapcsán elmondta: „Rendkívül büszkék vagyunk, hogy három év után ismét innovációs nagydíjban részesültünk, most egy olyan készítményünkkel, amely a stratégiai jelentőségű biotechnológiai üzletágunk első saját fejlesztésű bioszimiláris terméke, és amelynek hozzájárulása egyre jelentősebb az árbevételünkhöz. A Terrosa® révén, amelyet 2019 augusztusában vezettük be először Európában, majd a világ több pontján, számos beteg számára bővítettük a választási lehetőségeket, megkönnyítve a terápiához történő hozzáférést.”

Az osteoporosis, vagyis csontritkulás a csontrendszer megbetegedése, amelyben a csonttömeg megfogyása, a microarchitectura károsodása és a csontminőség romlása fokozott törékenységhez vezet. A társadalmi öregedés folytán a csontritkulás napjaink egyik komoly népegészségügyi kihívása; magas prevalenciájának és a betegségre jellemző hosszú tünetmentességnek köszönhetően méltán tartják korunk néma járványának. Felimerésére legtöbb esetben már csak a szövődményt jelentő csonttörés(ek) kialakulása után kerül sor.

A Terrosa® jelenleg az Európai Unión kívül a föld számos országában, köztük Svájcban, Japánban, Kanadában, Ausztráliában kerül forgalomba, közvetlenül a Richter Gedeon Nyrt. vagy partnerei által, jelentős árbevételt generálva - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink