• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A Richter támogatásával létrejött Budapest első minierdője

Hírek 2021.06.01 Forrás: Weborvos
A Richter támogatásával létrejött Budapest első minierdője

A 120 éves fennállását ünneplő Richter egy városi minierdő telepítését valósította meg a budapesti Tabánban.

A Richter 120 éves fennállásának alkalmából az idei év során számos programmal és aktivitással igyekszik megemlékezni az alapító, Richter Gedeon szellemi hagyatéka és az elmúlt több mint egy évszázad jelentősebb eseményeiről, eredményeiről. Az emlékév részeként valósult meg a minierdő telepítése is, melynek eredményével már találkozhatnak a Tabánba látogatók - tudatták közleményben.

A Richter Gedeon Nyrt. támogatásával telepített minierdő nem csupán Magyarországon, de Kelet-Európában is egyedülálló kezdeményezés. Amennyiben a kísérleti projekt sikeresnek bizonyul, úgy a FŐKERT további erdők telepítését tervezi a városi klímaváltozás ellensúlyozására.

(Facsemeték előkészítése a minierdő telepítéséhez)

„Franciaország, Belgium, USA, Thaiföld, Japán, Nagy-Britannia, India, Hollandia után végre Magyarországon is lesz Miyawaki erdő. A 120 telepített növény között olyan fajok találhatóak, mint a barkócaberkenye, gyertyán, vadkörte, vénic szil, kocsánytalan tölgy, csíkos kecskerágó, egybibés galagonya, és legnagyobb számban mezei- és korai juhar. Ezek a fajok a budai hegyek lejtőin jellemzően őshonosak, így a kis erdővel a meszes talajú, középhegységi lombhullató erdő társulást imitáljuk. A Miyawaki erdők sajátossága, hogy a fiatal növények fényért való versengésére építi a sikert, így nem kell évtizedeket várni, hogy elérjék azt a magasságot és fejlettséget, amitől már erdőnek látszik az erdő. Mivel a városi környezetben a talaj minősége már nem kimondottan jó, ezen a folton talajcserét kell végeznünk az ültetés előtt. Az első magyar Miyawaki erdő 120 fája az idén 120 éves első magyar gyógyszergyár, a Richter Gedeon Nyrt. ajándéka a budapestieknek.” – foglalta össze a projektet a Főkert nonprofit Zrt. Társadalmi Kapcsolatok Osztálya.

(Kerítés is készült a minierdő védelmére)

„A Richter majd 120 éves fejlődésének állandó építőelemei a hosszú távú gondolkodás és a folyamatos innováció. Ennek keretében az üzleti mellett kiemelt hangsúlyt fektetünk a környezeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjaira is, hiszen tudjuk, hogy hosszú távon csak úgy lehetünk sikeresek, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk környezetünk védelme érdekében és felelősséget vállalunk társadalmunk iránt. Ez a minierdő projekt egyszerre szimbóluma az egészség megőrzésének és az innovációnak, így nem is volt kérdés, hogy támogatjuk a kezdeményezést. – mondta el Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok vezetője.

A minierdők koncepciója a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer ilyen apró erdőt ültetett el Japánban és Malajziában. Ezek a minierdők nagyságrendileg tízszer gyorsabban nőnek, mint a hagyományos telepítésű erdők, a növekedés átlagos, éves mértéke megközelítőleg eléri az 1 métert. Sűrűségük harmincszoros, mivel négyzetméterenként 3 fa kerül elültetésre. Egy Miyawaki erdőben minimum 30, különböző féle fafaj található.

(Kelet-Európa első minierdője a budapesti Tabánban)

Legolvasottabb cikkeink