• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A román egészségügyi szakszervezetek is béremelésért tüntetnek

Hírek 2023.06.07 Forrás: MTI
A román egészségügyi szakszervezetek is béremelésért tüntetnek

Az egészségügyi dolgozók két országos szakszervezeti szövetsége, is béremelésért és a létszámstop feloldásáért tüntet Romániában.

Az egészségügyi dolgozók két országos szakszervezeti szövetsége, a Sanitas és az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) is béremelésért és a létszámstop feloldásáért tüntet Romániában, miközben az országban harmadik hete tart az általános sztrájk a közoktatásban, Bukarestben pedig rendőrök demonstrálnak magasabb bérekért, illetve a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

A Sanitas szakszervezet szerdán jelképes, úgynevezett "japán sztrájkot" hirdetett, vagyis az alkalmazottak nem szüntették be a munkát, de "Sanitas", illetve "japán sztrájk" feliratú karszalagokat és kitűzőket viselve figyelmeztetik a döntéshozókat, hogy amennyiben nem teljesítik követeléseiket, készek tényleges sztrájkba lépni.

Az FSSR csütörtökre tüntetést és felvonulást hirdetett a román kormány székháza és a parlament épülete közötti útvonalon, az egészségügyi és a munkaügyi minisztérium érintésével.

Mindkét érdekképviseleti szövetség a 2017-es közalkalmazotti bértörvény által 2022-re előírt - de rendre elhalasztott - béremelések maradéktalan folyósítását követeli. A követelési listán szerepel továbbá, hogy a bérpótlékok, az ügyeletért járó juttatások és élelmiszer-utalványok összegének kiszámításánál az új bérszintet vegyék alapul, a krónikus létszámhiány enyhítése érdekében pedig írjanak ki versenyvizsgát a közalkalmazotti létszámstop miatt májusban befagyasztott állásokra.

A szakszervezetek lázongásának leszerelése érdekében a bukaresti kormány kedden nyilvánosságra hozta egy sürgősségi rendelet tervezetét, amely a 2017-ben elfogadott bértörvényben előírt, de elnapolt béremeléseket vezetné be júniustól az egészségügyben és rendvédelemben.

Folytatódott szerdán a közoktatásban május 22. óta tartó általános sztrájk is, de a kormány úgy értékeli, hogy ebben az ágazatban már megtette, amit tehetett: a kisegítő személyzet bértábláját is felhozta a hatályos bértörvény által előírt maximális szintre, és a kidolgozás alatt álló, 2024-től bevezetendő új bértörvényt "megelőlegezve" a pedagógusoknak havi 1000 lej (74 400 forint), a tanügyi kisegítő személyzetnek pedig 400 lej bruttó béremelést bevezető sürgősségi rendeletet fogadott el.

A kabinet a román média szerint arra számít, hogy a pedagógussztrájk most már magától is kifullad, mivel a sztrájkolók a munkabeszüntetés idejére nem kapnak fizetést, és egyre több szülő fordul ellenük amiatt, hogy veszélybe került a tanév lezárása és az érettségi lebonyolítása.

Legolvasottabb cikkeink