• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sclerosis multiplex több más betegség kockázatát is növeli

Hírek MA 14:12 Forrás: Weborvos
A sclerosis multiplex több más betegség kockázatát is növeli

A Multiplex Magazin bemutatja a Magyar Neuroimmunológiai Társaság új irányelvét a betegség diagnosztikájáról, kezeléséről és a rehabilitációról.

Gyulladásos bélbetegség, sokízületi gyulladás, pajzsmirigybetegség, depresszió, egyes kezelések nyomán fertőzések is gyakrabban fordulhatnak elő az idegrendszeri károsodással élő sclerosis multiplexes betegeknél. Az idehaza mintegy 10 ezer embert érintő SM betegséggel élőknek különösen oda kell figyelniük a társbetegségek kezelésére, mert az befolyásolhatja magának az SM-nek is a lefolyását, kezelhetőségét – hívja fel a figyelmet a Multiplex Magazin.

Az immunrendszer hibás működése miatt az agyat és a gerincvelőt károsító sclerosis multiplex leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál jelentkezik. Nekik nem elég az SM kezelésére figyelniük, mert más társbetegségek időbeli felismerése és karbantartása is befolyásolhatja kilátásaikat. Amint arra a Multiplex Magazin rámutat, a nemzetközi és hazai betegregiszterek követik az SM betegek állapotát, ezáltal látható, hogy az SM mellett milyen betegségek fordulnak elő gyakrabban. A kísérőbetegségek egy része az idősödéssel jár együtt, míg mások inkább az SM autoimmun folyamatával vagy az SM kezelésével függenek össze. A cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint is hozzájárulhat az SM tüneteinek romlásához, a túlsúly vagy a dohányzás pedig önmagukban is gyulladásokat keltő tényezők, amelyek idegrendszeri gyulladásokkal élő embereknél még kockázatosabbak. A neurológiai kezeléseken túl a betegek azzal tehetnek a legtöbbet önmagukért, ha odafigyelnek a társbetegségekre is, rendszeresen részt vesznek minden szűrővizsgálaton és egészséges életmódra törekednek.

A lapban egy SM betegséggel küzdő gyógytornász-fizioterapeuta számol be saját példaadó történetéről és az általa a sorstársaknak indított, mozgásra ösztönző Youtube-csatornáról. Az újság riportot közöl arról az angol sportoló ikerpárról is, akik SM betegként éremmel tértek haza a párizsi olimpiáról. A Multiplex Magazin bemutatja a Magyar Neuroimmunológiai Társaság által kidolgozott és közzétett új irányelvet, amely az SM betegség diagnosztikájára, kezelésére, gondozására és rehabilitációjára is részletesen kitér. Ugyancsak közérthető cikkben magyarázzák el, mit jelent a „parázsló SM” jelenség, amikor erős gyulladásos fellángolások nélkül, a háttérben zajlik egy lappangó, de folyamatos idegrendszeri károsodás. A lapszámban a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány fennállásának 25. jubileuma kapcsán a betegszervezet eddigi eredményeit és jövőbeli terveit is ismertetik.

Az ingyenes Multiplex Magazin országszerte eljut a neurológiai osztályokra és a betegszervezetekhez. A korábbi kiadások teljes terjedelemben, szabadon letölthetők a www.msmba.hu/multiplex-magazin címen. Az országos lapot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adja ki.