• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Semmelweis Egyetem hat munkatársa lett az MTA tagja

Hírek 2019.05.08 Forrás: Semmelweis Egyetem
A Semmelweis Egyetem hat munkatársa lett az MTA tagja

Három rendes tagot, két levelező tagot és egy tiszteleti tagot választottak az egyetem munkatársai közül.

Az Akadémikusok Gyűlése zárt ülésén megválasztotta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Az MTA 191. közgyűlésén megválasztott akadémikusok listáján a Semmelweis Egyetem 6 munkatársa is szerepel.

Az Orvosi Tudományok Osztályának rendes tagja lett dr. Hangody László, a Traumatológiai Tanszék vezetője és dr. Karádi István, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára. A Biológiai Tudományok Osztálya rendes tagjának választották dr. Csermely Pétert, az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanárát. Az Orvosi Tudományok Osztályának levelező tagja lett dr. Poór Gyula, a Semmelweis Egyetem magántanára, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet főigazgatója. Dr. Buzás Edit Irént, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatóját a Biológiai Tudományok Osztálya levelező tagjának választották meg a közgyűlésen. Dr. Bucsky Péter Pál (Asklepios Campus Hamburg) rektori biztost, a Semmelweis Egyetem tiszteletbeli doktorát az Orvosi Tudományok Osztályának tiszteleti tagjai közé választották.

Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat (legutóbb 2016 májusában volt tagválasztás). A tagság feltételeit az MTA Alapszabálya, a jelölés és a választás szabályait az akadémikusválasztás eljárási szabályzata határozza meg. Idén a közös akadémiai jelöltlistára 193-an kerültek fel: ők azok, akik a tudományos osztályok tagjelölő ülésein a szavazatok több mint felét megkapták – olvasható az MTA honlapján.

Az alapszabály szerint az a személy választható levelező taggá, aki rendelkezik az MTA doktora vagy annak megfelelő tudományos fokozattal, tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli, valamint magyar állampolgár. Rendes taggá az a levelező tag választható, aki akadémiai tagságának elnyerése óta jelentős tudományos eredményeket ért el. A tiszteleti tagságot olyan tudományos tevékenységet külföldön folytató tudós kaphatja meg, aki tudományát nemzetközileg kiemelkedő színvonalon műveli, és a magyar tudomány különleges megbecsülésére tarthat számot – mondja ki az akadémiai szabályzat.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink