• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A szűrésre behívott nők alig 40 százaléka jelenik meg

Egészségpolitika 2021.10.01 Forrás: MTI
A szűrésre behívott nők alig 40 százaléka jelenik meg

Személyes és társadalmi felelősség is van a mellrák megelőzésében Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerint.

Az egyéni és a társadalmi felelősség egyaránt fontos az emlődaganatok megelőzésében, felismerésében - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón pénteken Budapesten, a budapesti Szent Margit Kórházban. Horváth Ildikó - a korai diagnosztika, a szűrés fontosságára hívva fel a figyelmet - elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint tavaly az emlődaganatos megbetegedések megelőzték a tüdő rosszindulatú elváltozásait a nők esetében. Megjegyezte, a koronavírus-járvány nagy próbatétel volt az emberek számára, hogy elmentek-e, el mertek-e menni a szűrővizsgálatokra. Közlése szerint mindenkinek módja és lehetősége van a szűrővizsgálatokon részt venni, hiszen sokkal nagyobb küzdelem egy előrehaladott betegség gyógyítása, mint az időben felfedezett elváltozás kezelése. Horváth Ildikó kitért arra, az emlőrákgyanúval elvégzett műtétek 80 százalékában rosszindulatú daganatot találnak az orvosok.

Az államtitkár kiemelte, a kormány elkötelezett a szakmai infrastruktúra támogatásában és biztosításában a mellrák megelőzéséhez. A mammográfiai vizsgálatok hozzáférése országszerte bővült, tavaly három új mammográfiai állomás kapott társadalombiztosítási befogadást - tette hozzá.

Boér Katalin, a Szent Margit Kórház onkológiai osztályának vezetője arról beszélt, hogy gyakori megbetegedésről van szó, világszerte évente egymillió, Magyarországon nyolcezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak. A szűrés legbiztosabb módja a mammográfiás vizsgálat, azonban a szűrésre behívott nők alig 40 százaléka megy el a vizsgálatra - emelte ki. Ha a nők kétharmada menne el erre a vizsgálatra, az emlőrák okozta halálozás egyharmadával csökkenne, és az időben felfedezett daganatok esetében az ötéves túlélés százszázalékos - ismertette a szakorvos. Felhívta a figyelmet a rendszeres önvizsgálat fontosságára is, és arra, hogy bármilyen észlelt elváltozás esetén keressenek fel egy szakorvost.

Nagy Mihály, a kórház főigazgatója elmondta, az intézmény 2018 óta különféle programokkal csatlakozik a mellrák elleni küzdelemhez; közösségi felületeiken hívják fel a figyelmet a szűrés és megelőzés fontosságára, szűrőprogramokat szerveznek és betegtájékoztató anyagokat helyeznek ki. Kiemelte, az időben történő felismerés a gyógyulás záloga lehet.

Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó az egyéni felelősség fontosságán túl a gyerekek, fiatalok egészségre nevelését emelte ki.  

Fotó: Feltűzik a mellrák elleni harc jelképét, a rózsaszín szalagot Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (j) ruhájára a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztató előtt a Szent Margit Kórházban 2021. október 1-jén. MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink