• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A többsége szerint az oltás a járvány ellen a legfőbb eszköz

Hírek 2021.05.05 Forrás: AIPM
A többsége szerint az oltás a járvány ellen a legfőbb eszköz

A felmérésben a megkérdezettek 65 százaléka válaszolta, hogy a koronavírus-járvány egyik legfontosabb eszköze a védőoltás.

A magyarok a koronavírus-járvány elleni harc egyik legfőbb eszközének egyértelműen a védőoltást tartják – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív közvéleménykutatásából. Az eredmények alapján a pandémia rávilágított arra, milyen kockázatos lehet, ha egy betegségre nincsen gyógymód, ezért jobban bízunk az innovatív gyógyszerekben, és fontosabbnak gondoljuk, hogy ezek minél gyorsabban eljuthassanak a magyar betegekhez is - áll az AIPM szerdai közleményében.

Mint írják: A koronavírus megjelenését követően sokféle információ látott napvilágot a védőoltásokkal kapcsolatban, ugyanakkor a lakosság véleménye egyértelmű: a magyarok csaknem kétharmada tekinti a vakcinát a pandémia elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközének. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) országos reprezentatív kutatásának eredményei alapján a megkérdezettek 65 százaléka válaszolta, hogy a koronavírus-járvány egyik legfontosabb eszköze a védőoltás. Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: korábban nem látott gyorsasággal sikerült kifejleszteni a hatékony és biztonságos COVID-19 vakcinákat.

Az, hogy mostanra már több millió honfitársunk megkaphatta a védőoltást, a példaértékű tudományos együttműködésnek, az innovatív gyógyszervállalatok összefogásának, a gyors kormányzati-hatósági döntéshozatalnak, és az egészségügyi szakemberek áldozatos munkájának köszönhető. Ez a kutatás is megerősíti, hogy az emberek többsége egyértelműen támogatja a védőoltásokat, és bízik az innovatív gyógyszerekben.

Az eredmények alapján a pandémia nemcsak a vakcinával, hanem általában az innovatív készítményekkel kapcsolatos bizalmat is növelte, és rávilágított arra, hogy az új fejlesztések mennyire fontosak a lakosság egészsége szempontjából. A megkérdezettek többsége (58%) válaszolta, hogy jobban bízik az innovatív készítményekben a járvány kitörése óta, és 68 százalékuk szerint fontosabb, hogy ezek a készítmények minél gyorsabban eljussanak a magyar betegekhez is. A válaszadók közel háromnegyede (73%) számára a mostani világjárvány világossá tette, hogy milyen károkat tud okozni, ha egy betegségre nincsen megfelelő gyógymód, ezért fontosabbnak látják az új készítményeket fejlesztő innovatív gyógyszergyártók munkáját.

Egyre több súlyos betegség válik kezelhetővé vagy gyógyíthatóvá

A dokumentum szerint: Miközben a legtöbb szó ma a koronavírusról esik, fontos azt is hangsúlyozni, hogy a világjárvány ellenére nem a COVID-19 okozta megbetegedés a legrettegettebb kór. Ennél sokkal veszélyesebb betegségeket is ismerünk, amelyek gyógyításában komoly áttörés történt az elmúlt évtizedekben: az új fejlesztésű készítmények egyre hatékonyabbak. Az innovatív gyógyszergyártók azért dolgoznak, hogy mielőbb megtalálják a gyógymódot a ma még nem, vagy csak nehezen kezelhető betegségekre, és ezek a terápiák mielőbb elérhetővé váljanak a magyar betegek számára is. Az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai, pszichiátriai, anyagcsere- és tüdőbetegség, AIDS) az innovatív gyógyszereknek köszönhetően vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé. Így mind az életminőség, mind a várható életkor korábban elképzelhetetlen mértékben nőtt. Az innováció érték, az új gyógyszer pedig egyre több beteg számára jelent valódi új esélyt az életre, a gyógyulásra - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink