• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Trump-kormány és a fogamzásgátlás

Hírek 2019.01.14 Forrás: MTI
A Trump-kormány és a fogamzásgátlás

Felfüggesztette egy amerikai bíró a fogamzásgátlók finanszírozásának nehezítését.

Felfüggesztette egy kaliforniai szövetségi bíró vasárnap este a Trump-kormány rendelkezését a fogamzásgátlók egészségbiztosítási finanszírozásának nehezítéséről, amely 13 tagállamban hétfőn lépett volna életbe. Döntésével Haywood Gilliam bíró 13 állam és a főváros, Washington kérésének tett eleget. Valamennyien pert indítottak a kormányzat döntése ellen, és a bíróságtól azt kérték, hogy a perek lezajlásáig függessze fel a rendelkezés életbe lépését.

A bíró lehetővé tette a kormányzati rendelkezés életbe lépésének felfüggesztését a 13 államban és a szövetségi fővárosban, de elutasította azt a kérést, hogy ez az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényes legyen.

A szövetségi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma novemberben adott ki két rendeletet, amely megkönnyíti a munkaadók számára, hogy ne vállalják a dolgozóiknak fizetett egészségbiztosításban a fogamzásgátlók finanszírozását. Az első rendelkezés azon munkaadóknak teremtette meg ezt a lehetőséget, amelyek szigorúan vallásos meggyőződésük alapján nem támogatják a fogamzásgátlás egyik formáját sem. A második rendelkezés kiterjesztette ezt a lehetőséget a kisvállalkozásokra és a nem nyereségorientált szervezetekre.

Kalifornia és a panaszt tevő államok képviselői azzal érvelnek, hogy a rendelkezés életbe lépésével kényszerítenék a nőket, hogy vagy államilag finanszírozott születésszabályozási programokhoz forduljanak segítségért, vagy nem kívánt terhességgel nézzenek szembe.

A 13 tagállam és Washington kérését összefogó kaliforniai főállamügyész, Xavier Becerra vasárnap esti közleményében a bírói döntésről azt mondta: "a szövetségi bíró megakadályozta a Trump-kormány egy újabb kísérletét arra, hogy beleavatkozzon a nőknek a saját egészségük érdekében hozott döntéseibe".

Az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama idején megszavazott egészségbiztosítási törvény értelmében a születésszabályozással kapcsolatos valamennyi egészségügyi szolgáltatást pluszköltségek nélkül kell beilleszteni az adott személy egészségbiztosításába. Ezt sokan az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény legfontosabb elemének tartják.

USA

Legolvasottabb cikkeink