• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A tuberkulózist bemutató vándorkiállítás indult útjára

Hírek 2023.03.22 Forrás: Weborvos
A tuberkulózist bemutató vándorkiállítás indult útjára

Az érdeklődők megismerhetik a betegséget és annak megjelenési formáit, majd a kórisme és a kezelések korabeli módjait.

A tuberkulózis elleni küzdelem idei világnapjához kapcsolódva a tbc-t bemutató poszter-vándorkiállítást indított útjára a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben – jelentette ki dr. Bogos Krisztina, az intézet főigazgatója. Hozzátette: a közös kezdeményezés célja, hogy az ország számos kórházi helyszínén bemutassa az egykor rettegett kór történetét, valamint a diagnosztika, a terápiás módok, a megelőzés és a gondozás egyre fejlettebb módszereit - áll az intézet szerdai közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére minden év március 24-e a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja annak emlékére, hogy 1882-ben Robert Koch német orvos ezen a napon jelentette be tudományos nyilvánosság előtt a betegség kórokozójának felfedezését – ismertette a főigazgató. A múlt században még az egyik legrettegettebb betegségnek számító, Magyarországon pedig „Morbus hungaricus” néven illetett gümőkór napjainkra már ritka betegséggé szelídült. Ezt bátran nevezhetjük a huszadik század egyik legnagyobb orvostörténeti sikerének, mely elért eredményben elévülhetetlen érdemei voltak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek és a hazai tüdőgondozói hálózatnak – mutatott rá a főigazgató.

A tbc-világnap apropóján a Magyar Nemzeti Múzeum Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködve poszter-vándorkiállítást indított útjára. Ennek keretében hét óriásposzter nyújt betekintést egy-egy, a tuberkulózishoz köthető szakmai témakörbe, amelyek összességüket tekintve szervesen kapcsolódnak egymáshoz. A látogatók így teljes képet kaphatnak a tuberkulózis történetéről, valamint a diagnosztika, a terápiás módok, a megelőzés és a gondozás egyre fejlettebb módszereiről – emelte ki beszédében Varga Benedek, a múzeum igazgatója.

Az érdeklődők megismerhetik a betegséget és annak megjelenési formáit, majd a kórisme és a kezelések korabeli módjait. Önálló poszter foglalkozik a szanatóriumok létesítésével itthon és a világban – részletezte dr. Kovács Gábor, az intézet nyugalmazott főigazgatója.  Évtizedeken keresztül ugyanis a szanatóriumi kezelés, a jó levegő és a kiadós táplálkozás, a beteg szervezetének felerősítésén alapuló „gyógymód” volt az egyetlen reménykeltő kezelés. A következő fejezet a tuberkulózissal szembeni küzdelem huszadik századi mérföldköveit, a BCG-vakcináció és a hatékony tbc-ellenes gyógyszerek felfedezését, illetve alkalmazását ismerteti. Ezt követi a hazai tüdőgondozói hálózat fejlődését és a tüdőszűrés bevezetésének állomásait bemutató rész, továbbá a tuberkulózis mai epidemiológiai helyzetének áttekintése.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Haris Hajrulahovic, a WHO magyarországi képviseletének vezetője is, aki méltatta a magyar tüdőgyógyászat érdemeit a tuberkulózis visszaszorításban. Elmondta, hogy több területen együttműködnek az Országos Korányi Pulmonológia Intézettel annak tradíciója mentén az innováció és elköteleződés jegyében.

A vándorkiállítás első állomása az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, amely a tüdőgondozói hálózattal közösen oroszlánrészt vállalt a tuberkulózis elleni hazai küzdelemben. A posztereket országosan összesen 11 kórházban – az egyes intézményekben három hétig – láthatják orvosok, egészségügyi dolgozók és érdeklődők Budapest mellett Szolnok, Győr, Székesfehérvár, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Tatabánya, Gyula városokban - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink