• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A tüdőgyógyászat digitális átalakulásáért szövetkeztek

Hírek 2023.06.01 Forrás: Weborvos
A tüdőgyógyászat digitális átalakulásáért szövetkeztek

Az együttműködés célja a mesterséges intelligencia alapú, adatvezérelt diagnosztikai és terápiás döntések elősegítése.

Stratégiai megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, együttműködésük fókuszában a tüdőgyógyászat digitális átalakulásának előmozdítása, valamint népegészségügyi közös programok megvalósítása áll - tudatták közleményben.

A megállapodást dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, valamint dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója írta alá, a dohányzásmentes világnapon.

Az együttműködés elsődleges célja az egészségügyi digitális transzformáció kiteljesítése, a mesterséges intelligencia alapú, adatvezérelt diagnosztikai és terápiás döntések elősegítése, fejlesztése, kutatás-fejlesztési programok közös megvalósítása. A két intézmény elkötelezett a népegészségügyi programokban, a jövőben szorosan együttműködnek a dohányzás visszaszorítása céljából, közös projektek és aktivitások segítségével.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet stratégiájának egyik fontos célkitűzése a tüdőgyógyászati szakma digitalizációs átállásának megvalósítása. Az Egészségügyi Menedzserképző Központtal most létrejött együttműködés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elérjük ezen törekvésünket - hangsúlyozta dr. habil. Bogos Krisztina, az Intézet főigazgató főorvosa. „Számunkra mindig is fontos volt a betegek lehető legmagasabb szintű ellátása, megfelelő minőségű tájékoztatása, a korszerű diagnosztikus, valamint terápiás lehetőségek alkalmazása. A most létrejött szakmai partnerségnek köszönhetően a jövőben jelentős előrelépés valósulhat meg az ellátásszervezés, a telemedicina alkalmazása, az intézményi menedzsment, a krónikus, nem fertőző betegségek területét érintően, amellett, hogy kiemelt szerep jut az életmódot befolyásoló tényezők, különösen a dohányzással kapcsolatos kutatásoknak is”.

Amint Dr. Szócska Miklós az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója összefoglalta: „Intézményünk elkötelezett és tevékeny az olyan súlyos problémát jelentő népegészségügyi kérdésekben, mint a dohányzás, így nagy jelentőséggel bír, hogy épp a dohányzásmentes világnapon kerülhetett sor a megállapodás aláírásra. Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium adatvezérelt egészség divízióban csapatunk - most már az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködve - azon dolgozik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével támogassa a diagnosztikus és terápiás döntéshozatalt minél több szakterületen. A daganatos halálesetekben a tüdőrák ma a vezető ok, így feladatunk, hogy az innovációt a hétköznapokba emeljük, az általunk kidolgozott adatvezérelt megoldások a klinikumban váljanak a páciensek hasznára, gyógyulására.”

Legolvasottabb cikkeink