• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A világ 31. legjobbja az SE szív- és érgyógyászata

Hírek 2024.08.09 Forrás: Semmelweis Egyetem
A világ 31. legjobbja az SE szív- és érgyógyászata

Az egyetem idén 14 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, a legtöbb területen hazai szinten az első helyen áll.

A US News „Best Global Universities” most megjelent, 2024-es rangsorában szív- és érgyógyászat területen a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem, így már a 31. pozícióban található. Az egyetem idén 14 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, a legtöbb területen hazai szinten az első helyen áll.

A „US News Best Global Universities” 2024-es világrangsorának 14 orvosi szakterületi listájára került fel a Semmelweis Egyetem; a tavalyi 9-hez képest. Az eddigi évekhez hasonlóan ismét a „Szív- és érgyógyászati kutatás-gyógyítás” kategóriában érte el a legelőkelőbb helyezést: a tavalyi pozícióján 12 helyet javítva immár a világ 31. legjobbjának számít ezen a téren; az Európai Unión belül a 11. és egyetlen ázsiai egyetem se előzi meg.

Ezzel olyan egyetemek előtt van, mint a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS), a stockholmi Karolinska Intézet, a párizsi Sorbonne Egyetem, a londoni King’s College vagy az egyesült államokbeli Boston és Washington Egyetem. A szakterületi lista első helyén a Harvard Egyetem szerepel.

A szakterület indikátorait tekintve a Semmelweis Egyetem különösen jól szerepelt az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás, vagyis szakterületi idézettségi arány) terén, ahol a 8. legjobb lett a világon; de a legjobb 20-ba tartozik nemzetközi együttműködés („International collaboration”), a felső 10 százalékba tartozó, legtöbbet idézett közlemények aránya („Percentage of total publications that are among the 10 percent most cited”), és a felső 1 százalékba tartozó, magas idézettségű közlemények aránya („Percentage of highly cited papers that are among the top 1 százalék most cited”) terén is.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a Semmelweis Egyetem zászlóshajója mind a tudomány, mind pedig a betegellátás tekintetében, saját területén országos, regionális és európai szinten is vezető centrum – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor, klinikaigazgató.

Napjainkban a világon és különösen Kelet-Közép-Európában még mindig a szív- és érrendszeri betegségek okoznak leggyakrabban súlyos megbetegedéseket és halált. Ezért is jelentős az, hogy ezen a területen ilyen kimagaslóan szerepelünk, illetve hogy tudományos kutatásainknak köszönhetően közvetlenül tudunk hozzájárulni a betegek gyógyulási esélyeinek javításához, valamint a legjobb ellátás biztosításához.

Dr. Merkely Béla kiemelte: Magyarország soros uniós elnöksége idején az egészségügy kiemelt prioritása a szív- és érrendszeri betegségek elleni fellépés és a közös EU-s cselekvési terv kialakítása, miután hazánk elkötelezett a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzése és hatékony kezelése mellett. Hozzátette: a friss rangsor szerint a tudományos publikációk számában és ezek idézettségében is sikerült még tovább lépni. Úgy fogalmazott: büszke rá, hogy betegeik olyan ellátásban részesülhetnek, mint bármelyik vezető európai vagy amerikai szív- és érgyógyászati centrumban. A legújabb eljárások, gyógyszeres és eszközös kezelések bevezetésére a világon elsők között kerül sor. Ennek érdekében az elmúlt években számos fejlesztés folyt a klinikán, a jelenleg folyamatban lévő Városmajor 70 projekt keretében pedig egy új, hétszintes épülettel is bővül az intézmény. A fejlesztés célja egyebek mellett, hogy Európa legnagyobb szívtranszplantációs centrumává váljon a klinika, amely a szív- és tüdőtranszplantációkról adatokat közlő centrumok számait nyilvántartó nemzetközi szervezet, az IHSLT (International Society for Heart and Lung Transplantation) adatai szerint jelenleg is a világ első 10 szívtranszplantációs centruma közé tartozik. A transzplantációs és egyéb beavatkozások mellett a klinikán folytatott tudományos, illetve az egyedi műtéti megoldásokra kiterjedő kutatások, 3D-kutatások, a biobank és a sejt-, őssejt- és állatkísérletes kutatások is hozzájárulhatnak a kardiológiai rangsorban elfoglalt helyezéshez – vélte.

A szívtranszplantációk számát illetően dr. Hartyánszky István, a szívsebészeti profil vezetője elmondta, az IHSLT adatai szerint a COVID-pandémia miatt a beavatkozások világszerte megtorpantak a donorfelajánlások és a recipiensvizsgálatok visszaesése miatt. A centrumokkal való kapcsolattartás, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájával való együttműködés és a folyamatos figyelemfelhívás, a transzplantáció fontosságának hangsúlyozása eredményeként azonban a transzplantációk száma újra növekedésnek indult, és az első félévi adatok alapján már idén elérhetjük a COVID-időszak előtti évek évi 50 átültetését – fejtette ki a szívsebészeti profil vezetője.

Az egyetem kelet-közép-európai vezető szerepéből, elismertségéből fakadó előnyöket a térség más országai is kamatoztathatják. Egyebek mellett a szerb szívátültetési program fejlesztése is a transzplantációk, valamint a szívsebészet terén nemzetközi súlyú városmajori klinika és a belgrádi és újvidéki szívcentrum együttműködési megállapodásán alapul. 

Szintén előrelépett az egyetem Biológia és biokémia terén a 377. helyről a 331. helyre; Klinikai orvostudomány terén a 279. helyről a 260. helyre; Farmakológia és toxikológia terén pedig a 341. helyről a 268. helyre. Először szerepel a Kémia szakterületi listán (1149.); a Pszichiátria és pszichológia listán (394.); a Radiológia, nukleáris medicina és képalkotás listán (181.); valamint a Műtét szakterületi listán (186.). Ismét ott van a legjobbak között az egyetem Sejtbiológia (243.); Endokrinológia és metabolizmus (174.); Gasztroenterológia és hepatológia (172.); Molekuláris biológia és genetika (356.); Ideg- és viselkedéstudomány (414.); valamint Onkológia (241.) terén.

A US News & World Riport az Egyesült Államok legrégebbi és legismertebb felsőoktatási rangsor készítője, és az első amerikai kiadó, ami 2014-ben belépett a globális egyetemi rangsorok területére is. Legfrissebb nemzetközi felsőoktatási rangsorukban a világ 104 országának 2265 legjobb egyeteme szerepel. Az összeállítás a U.S. News által a globális kutatási teljesítmény mérésére kiválasztott 13 mutató, és ezek súlyozása alapján készül. Emellett a több mint hetven éves múltra visszatekintő kiadó több más rangsort is készít, országos szintű felsőoktatási rangsorukat az Egyesült Államok legbefolyásosabb intézményi listájaként emlegetik.

Fotó: Kaszás Tamás; Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)