• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Világbankkal közösen építenek korszerű kórházat Temesváron

Hírek 2024.03.30 Forrás: MTI
A Világbankkal közösen építenek korszerű kórházat Temesváron

A nagyváros 14 különböző, korszerűsítésre szoruló ingatlanokban működő kórházi osztályát hivatott modern épületben egyesíteni az új kórház.

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.

Hangsúlyozta, hogy a Világbank nemzetközi fejlesztési ügynökségével, a Nemzetközi Pénzügyi Társasággal (International Finance Corporation, IFC) kötött szerződés számos országban bevett gyakorlat, de Romániában úttörőnek számít. Az egészségügyi intézmény a köz- és magánszféra közötti együttműködés (PPP) révén valósul meg. "Ez az egyezmény az egyetlen esély arra, hogy a következő években működő kórházunk legyen" - írta Facebook-oldalán Fritz.

Az Agerpres szerint az új kórház a nagyváros 14 különböző helyszínén, zömében régi, korszerűsítésre szoruló ingatlanokban működő kórházi osztályokat modern épületben hivatott egyesíteni.

Dominic Fritz emlékeztetett: a beruházásra már az 1990-es években is volt próbálkozás, de nem valósult meg, amit az akkori politika kudarcaként értékelt. Aláhúzta: a PPP-szerződés éppen egy hasonló kudarc megelőzését célozza, az IFC-vel közösen választják ki a magáncéget, amely felépíti és felszereli az új kórházat. "A pénzösszeg első részletét azon a napon utaljuk, amikor kézhez kapjuk a kulcsot" - idézte az júniusi helyhatósági választásokon újrázni készülő polgármestert a román hírügynökség.

A megvalósíthatósági tanulmány a következő hónapokban készül el, az új városi kórházban 300-500 ágy lesz, a beruházás értékét mintegy 120 millió euróra becsülik.

Daniel Malita kórházmenedzser szerint az új kórházban a betegek és az alkalmazottak számára is ideális körülmények lesznek. "Jelenleg naponta ingáztatjuk a betegeket egyik helyszínről a másikra, ami pluszköltséggel jár" - mondta.

Temesváron két éve kezdődött el a tárgyalás a Világbank intézményével a közös kórházprojektről, miután a helyi képviselőtestület megszavazta az együttműködés tervét.

Legolvasottabb cikkeink