• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A Yale Egyetem díszdoktorává választotta Karikó Katalint

Hírek 2022.05.25 Forrás: Szegedi Tudományegyetem
A Yale Egyetem díszdoktorává választotta Karikó Katalint

A magyar tudós a Yale University díszoklevelével a hatodik rangos felsőoktatási intézmény tiszteletbeli polgára lett.

Karikó Katalint a Yale University díszdoktorává avatták a 2022. május 23-i ünnepségen. A magyar biokémikussal, a Szegedi Tudományegyetem alumnájával, díszdoktorával és kutatóprofesszorával együtt tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem tiszteletbeli oklevele elismerésben. A kitüntetettek közül két díjazott is kötődik Karikó Katalinhoz, aki immár hat egyetem díszdoktora.

A Yale University 321. alkalommal ünnepelte diplomásait. A 2022. május 23-i ünnepségen adták át az egyetemi és tiszteletbeli okleveleket is.

„Az a 10 személy, akit ma kitüntetünk, példaként szolgál önöknek, végzőseinknek. Ők arra ösztönöznek, hogy önök is törekedjenek a kiválóságra, értékeljék az emberi jellem azon elemeit, mint például a kreativitás, a kíváncsiság, a fegyelem, az integritás és a közszolgálat iránti szenvedély” – mondta Peter Salovey, a Yale elnöke az egyetemi ünnepségen. A nemzetközi felsőoktatási rangsorok közül több listán is az élbolyba tartozó Yale University a honlapján rövid méltatást közöl az intézmény tiszteletbeli oklevél kitüntetésében részesült személyekről.

Biokémikusként a „tudomány doktora” oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen vette át Karikó Katalin. Az SZTE díszdoktori címét is elnyert kutatóprofesszort a Yale Egyetem úgy mutatja be, mint „aki az RNS által közvetített mechanizmusokra specializálódott. Társalapítója, illetve 2006 és 2013 között az RNARx vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a BioNTech RNA Pharmaceuticals vezető alelnöke.

Munkája a COVID-19 vakcina kifejlesztésének sarokkövét jelenti. Amerikai szabadalmakkal rendelkezik a nem immunogén, nukleoziddal módosított RNS alkalmazásával kapcsolatban, amely technológiát a Pfizer és a Moderna engedélyeztetett a vakcináik fejlesztésére. A világjárvány elleni küzdelemhez való hozzájárulása őt és munkatársát, Drew Weissmant esélyessé teszi a Nobel-díjra. Richard Dawkins és Derrick Rossi, akik segítettek a Moderna megalapításában és elismert tudósok, javasolták, hogy Karikó kapjon Nobel-díjat.

Karikó személyes története a kitartásról és az ellenálló képességről, a járvány idején, széles körben ismertté vált, és sokakat inspirált. Az mRNS-alapú vakcina alkalmazása óta Karikó elismert és keresett személyiséggé vált, aki szerepelt a jelentősebb kiadványokban és a TIME 100 listán.”

A Yale díszdoktori címét elnyert, a szakterületén kiemelkedő teljesítményt elérő személyek között zenész, újságíró, diplomata, köztisztviselő, történész, jogász, kutatóorvos, biokémikus, immunológus, szociológus is szerepel. A 10 kitüntetett közül ketten is kötődnek Karikó Katalinhoz.

Amerikai közös munkahelyükön, a University of Pennsylvania laboratóriumaiban Karikó Katalinnal együtt dolgozó Drew Weissmant is díszdoktorává választotta a Yale Egyetem. A Yale posztumusz kitüntetését most kapta meg az 1997-2001 közötti amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright, akit 2000-ben választott díszdoktorai közé az SZTE.

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem alumnája, díszdoktora és kutatóprofesszora a Yale University díszoklevelével a hatodik rangos felsőoktatási intézmény tiszteletbeli polgára lett.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink