• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Adj vért a légimentőknek a légimentésért!

Hírek 2021.09.20 Forrás: Weborvos
Adj vért a légimentőknek a légimentésért!

Húsz alkalomnál többször volt már szükség a helyszínen megkezdeni a vér transzfúzióját kritikus állapotú sérült ellátásakor.

Adj vért a légimentőkkel a légimentésért! Hogy mások is túlélhessék...! – ezzel a szlogennel indít rendhagyó közösségi véradókampányt A Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-vel.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a véradás, mennyire nagy szükség van a vérre! Sokan akkor szembesülnek ennek fontosságával, mikor maga kerül olyan élethelyzetbe, hogy önmagáért, saját magáért, családtagjáért invitálja a rokonokat, ismerősöket és barátokat véradásra.  

Az Alapítvány és a Kft. 2021. szeptember 24. napján egy különleges közösségi kampányt indít, melynek célja nem más, mint, hogy új véradókat is toborozzon, valamint a meglévőket is aktivizálja.  

2019 decemberében adtak hírt arról, hogy kísérleti jelleggel elindult a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. budaörsi, központi bázisán a vérkészítmény helyszínre juttatása kritikus állapotú betegek ellátásához. A helyszíni vértranszfúzió egy kiemelkedő mentéstörténelmi mérföldkő, mellyel Európa élmezőnyébe kerültek a hazai légimentőink, sok országban erre még nincs lehetőség. 

A budaörsi mentőhelikopter két egység nulla negatív vért visz magával minden alkalommal, melyet a súlyosan sérült, vagy egyéb okból kivérzett beteg ellátása során van lehetőség alkalmazni. 

A vér előnye vitathatatlan a szokványosan alkalmazott infúziós oldatokkal szemben. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy kizárólag a vér képes oxigént szállítani a szövetekhez, ami megelőzheti az oxigénhiány miatt kialakuló károsodásokat. Az elmúlt időszakban több mint húsz alkalommal volt szükséges már a helyszínen megkezdeni a vér transzfúzióját kritikus állapotú sérült ellátásakor. A tapasztalatok nagyon pozitívak, számos esetben a betegek a helyszíni vérátömlesztés nélkül nagy valószínűséggel már el sem jutottak volna a kórházig, hogy esélyt kapjanak a felépülésre. A legfiatalabb sérült egy néhány hónapos csecsemő, a legidősebb 75 éves volt. 

Cél, hogy a vérkészítmények mind a hét légibázison (Budaörs mellett Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben) minél előbb elérhetőek legyenek, és az ország egész területén azonos esélyekkel induljanak, éljenek túl ezek a súlyos sérültek. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vérkészítmény álljon rendelkezésre minden légimentő bázison! Ezért is van szükség véradókra!

A vérkészítmények megfelelő tárolása és hűtése mind a légi bázisokon, valamint a helikopterekben is szigorú szabályokhoz kötöttek. Közvetlenül a beadás előtt viszont a vért testhőmérsékletűre szükséges melegíteni. Mind a vérkészítmények, mind ezen eljárásokhoz (hűtés, melegítés, tárolás) szükséges eszközök és felszerelések jelentős költséget képviselnek, ezért folytatnak kampányt a felszerelések beszerzése érdekében is! Ezúttal véradásra buzdítanak, szeretnék elérni, hogy állandó véradóik legyenek. 

A kampány keretében mind hét légimentő bázis közvetlen közelségében szervezik meg a véradást egy napon, egy időpontban. Ez egyben egy rekordkísérlet, hogy hány véradót és mennyi vért sikerült összegyűjteni, illetve mely bázisnak mennyi véradója volt.

A véradások találkozási lehetőséget is kínálnak a légimentésben dolgozókkal, valamint a bázisok selfi-pontként működnének majd, egy-egy fotófal mögött.  

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. és a Magyar Vöröskereszt által szervezett véradási helyszínekről és időpontokról, valamint minden fontos információról   www.legimentesert.hu oldalon olvashatnak.

Legolvasottabb cikkeink