• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Aktív életmódot népszerűsítő speciális program indul idősek számára

Hírek 2024.02.06 Forrás: Weborvos
Aktív életmódot népszerűsítő speciális program indul idősek számára

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja várja azon 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) Agyi Képalkotó Központja a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz csatlakozva egy aktív életmódot népszerűsítő programot indít idősek számára. 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják a nyolc hónapon át tartó csoportos programba, amelyben egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás megőrzését, a társas kapcsolatok létesítését és fenntartását, valamint az egészséges táplálkozási szokások elsajátítását. A legújabb kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók segítségével késleltethető, és akár meg is akadályozható - adták hírül közleményben.

Az agy egészségének megőrzése korunk egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívása. Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága, és drámai méreteket öltött ezeknek a családokra, a társadalomra, a gazdaságra és az egészségügyre gyakorolt hatása. Napjainkban egymaga a demencia legkevesebb 50 millió embert érint világszerte, a vele járó költségek pedig meghaladják a 850 milliárd eurót.

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányából fakadóan a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábbi azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került. A legújabb kutatási eredmények alapján a demenciák legalább 40 százaléka tulajdonítható olyan életmódbeli és környezeti tényezőknek, amelyek megváltoztathatók, ezért a demencia kialakulása egyénre szabott életmód-intervenciók segítségével évekkel késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a sok szempontból úttörőnek számító FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat. Ennek eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a számos kockázati tényező – elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, a táplálkozási szokások és a társas interakciók – egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók hatékonyak lehetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában.

Annak érdekében, hogy ez a rendkívül eredményes és tudományosan alátámasztott életmód-intervenciós megközelítés Magyarországon is teret nyerhessen, a HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz, és annak szakmai támogatásával elindítja az első olyan hazai, az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmód-programját, amely minden szempontból megfelel a legújabb nemzetközi gyakorlatnak. A program során kiemelkedő fontosságú, hogy többféle megközelítést alkalmazzanak a kutatók, és személyre szabott tevékenységeken keresztül támogassák a résztvevőket. Ennek részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

Ezenkívül a program egy nyolc hónapon át tartó csoportos intervenciót kínál, amely egyidejűleg támogatja a fizikai és szellemi aktivitást, a társas kapcsolatokat, valamint az egészséges táplálkozási szokásokat. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják, hogy minden résztvevő esetében optimális előrehaladást lehessen elérni.

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja szeretettel várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését a programba, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni. Az érdeklődők az mri.akk@ttk.hu címen vagy a 06 30 116 9750 telefonszámon kérhetnek részletesebb információt az életmódprogramról

Legolvasottabb cikkeink