• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Alapképzést indítanak az egészségügyi szakemberek számára

Hírek 2021.02.26 Forrás: MTI-OS
Alapképzést indítanak az egészségügyi szakemberek számára

Családközpontú fejlődéstámogató alap képzést indít az egészségügyi szakemberek számára a Melletted a helyem Egyesület.

Magyarországon a koraszülött osztályokon nincs egységes szabályozás a szülők jelenlétére és bevonására vonatkozóan az újszülött/koraszülött osztályokon. Van, ahol egész nap a koraszülött babájával lehet mindkét szülő korlátozások nélkül, míg máshol csak kétszer fél órát tölthet kisbabájával az anyuka. A családközpontú ellátás egyik alappillére az szülők folyamatos jelenléte. Ez kulcsfontosságú a korababák túléléséhez és maradandó károsodás nélküli fejlődéséhez. A Melletted a helyem Egyesület a családközpontú ellátás országos alkalmazásáért kampányol és családközpontú fejlődéstámogató alap képzést indít az egészségügyi szakemberek számára - tudatták közleményben.

Koraszülöttnek a várandósság 37. hete előtt született gyermekek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött újszülöttek is. Az ilyen paraméterekkel születettek élete a kezdeti időkben komoly veszélyben van. "Hazánkban minden 11. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. A kisbabák túlélési esélye és fejlődése nagyban függ attól, milyen felszereltségű koraszülöttosztályon (PIC- Perinatális Intenzív Centrum) látja meg a napvilágot, valamint, hogy milyen létszámú és képzettségű személyzet látja el a korábban érkezett babát." - hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus.

A koraszülöttek esetében ugyanis kijelenthető, hogy feltétlenül szükséges a szülői jelenlét, a családközpontú ellátás az egészséges életkezdéshez. A szülők kizárása, szigorú korlátozások bevezetése hosszú távon egészségügyi és fejlődési zavarokat eredményezhet az újszülötteknél, illetve a szülők mentális egészségét is befolyásolja.

A Melletted a Helyem Egyesület legfőbb célkitűzése, hogy Magyarországon is egyre több koraszülött intenzív osztály legyen családbarát, ahol a koraszülöttek szülei bármikor a babájukkal lehetnek és az ápolásba mindvégig bevonják őket. Ennek támogatására indítanak egy specifikus képzést kifejezetten a koraszülött intenzív ellátást igénylő babákat ellátó személyzet számára. Az egyesület által szervezett FINE alapozó képzés minden olyan koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakembernek (neonatológusnak, szakápolónak, segédápolónak, gyermeksebésznek, szemésznek, szülész-nőgyógyásznak) szól, aki megfordul a PIC-en és javítani szeretné a családközpontú fejlődéstámogató ellátást az újszülött osztályokon.

A képzés a résztvevő egészségügyi szakemberek számára ingyenes, amennyiben az intézmény - ahol a képzésen résztvevő szakember dolgozik - pályázott a "Családbarát Szülészet Pályázati Program"-ban a FINE tréningre (CSBSZ 2019). A pályázatot a Melletted a helyem Egyesület javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ írta ki - írták.

Információk a képzésről, a családbarát koraszülött ellátásról az egyesület honlapján.

Legolvasottabb cikkeink