• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Alaposan megjárhatják, akik elbliccelik a második oltásukat

Lapszemle 2021.05.07 Forrás: hvg.hu
Alaposan megjárhatják, akik elbliccelik a második oltásukat

Már elkészült egy olyan előterjesztés, mely kimondaná: az igazolvány érvényességét veszti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

Nem árulja el a kormány, hányan nem adatják be maguknak a koronavírus elleni oltás második adagját, pedig Magyarországon is akadnak olyanok, akiket elriasztanak a mellékhatások, vagy csak a védettségi igazolvány megszerzésére hajtanak. A kormány már készíti az előterjesztést, amely elvenné a többletjogokat azoktól, akik nem mennek el a második oltásra. A második dózis is nagyon fontos: nemcsak az antitestek szintjét emeli meg, hanem sok esetben sejtes immunitást is kialakít, sőt a mutációk ellen is jobban véd, írja a hvg.hu.

A védettségi igazolvány ilyen gyors postázásának azonban van egy másik kockázata is: a hvg.hu is több olyan esetről is tud, amikor valaki csak a többletjogok miatt ment el oltásra, és miután megkapta az első adagot, majd utána az igazolványt, a második időpontra már nem akar elmenni. Van persze olyan is, nem az igazolványra hajt, hanem a mellékhatástól fél, vagy aki önhibáján kívül nem jut el a második időpontra, de esetükben is ugyanez a helyzet: még nem számítanak védettnek.

A kormány is komolyan veszi a problémát, már előttük van egy olyan előterjesztés, mely kimondaná: az igazolvány érvényességét veszti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a részletekről nem beszélt, azonban nem egy bonyolult műveletről van szó. A plasztikkártyán lévő QR-kód leolvasása után megnyílik az eeszt.gov.hu-n elérhető visszaigazolás, ahol az első oltás dátumán kívül a kártya érvényességét is külön jelzik. A megoldás az lehet, hogy ha valaki nem megy el a második oltásra, az informatikai rendszerben ezt jelzik, és érvénytelenné válik a kártya. Ehhez viszont elő kell írni, hogy így kell ellenőrizni a kártyákat, nem elég felmutatásra elfogadni. Az már kérdés, hogy a kisebb helyeken ezt mennyire tartanák be, írja a lap. 

Legolvasottabb cikkeink