• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Átadták a 2018-as év “Védőnők a gyermekáldásért” díját

Hírek 2019.01.14 Forrás: Weborvos
Átadták a 2018-as év “Védőnők a gyermekáldásért” díját

 Rendszeresen foglalkoztak olyan párokkal is, akiknél nem volt fogamzás és szerettek volna kisbabát.    

Pénteken adták át a meddőség megelőzéséért és a jövő nemzedék egészségéért létrehozott “Babacsalogató” alapítvány 2018 évre szóló védőnői kitüntetéseit Budapesten az Aranytíz kultúrházban.

A díjátadón Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla Ph.D., az V. kerület alpolgármestere és miniszteri biztos méltatta a 100 éves védőnői hálózatot, a védőnői szervezet gazdag történelmét és értékeit. Kitért a népszaporulati nehézségekre, a célkitűzésre, hogy a fiatalok család- és házasságpártiak, gyermekekre vágyók legyenek.

Prof. Ősapay György a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az alapítvány kuratóriumának elnöke a nyugati világ népszaporulati tendenciáiról beszélt, kiemelte, hogy hazánkban növekvő, de mégis tragikusan alacsony a reprodukciós számarány. Elmondta, hogy jelenleg egy nőre (párra) 1,25 gyermek születése jut hazánkban a minimum 2,1 helyett, ami a lakosság számának megmaradásának feltétele lenne. Bizakodásra ad okot, hogy a kormány 100 milliárd forintot irányzott elő családtámogatásra és célkitűzése, hogy 2030-ra népszaporulati számarány 2,1 értékre növekedjen. Sajnos nagy nehézséget jelentenek világszerte a környezeti ártalmak, a késői gyermekvállalás, a nem egészséges életmód, a stressz, mely tényezők mind a nehezen kialakuló fogamzáshoz, a meddőség kialakulásához vezetnek – mondta a professzor. Az alapítvány nem titkolt szándékaként említette, hogy hozzájáruljon az egyre vészesebbnek tűnő népességfogyás megállításához, melynek eszköze a megfelelő egészségügyi oktatás, az egészségtudatos életmódra nevelés, a babát tervező és a meddő párok célirányos felvilágosítása. A célkitűzések elérésében fontos szerepe van a védőnőknek, orvosoknak és pszichológusoknak kiegészítve egyházak, tanárok munkájával.

A védőnői oldalról elsőként Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke beszélt. A védőnők végigkövetik minden fiatal egészségét 0-18 éves korig, majd a nők várandósságának idejére kerülnek ismét szoros kapcsolatba a kismamákkal. A Babacsalogató alapítvány célja, hogy a védőnőket bevonva segítséget nyújtsanak a babát tervezőknek a fogamzással kapcsolatos kérdésekben.

Következő előadóként Jávorné Dr. Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Tanszékének vezetője, a Gólyahír Egyesület elnöke beszélt a védőnői munka fontosságáról, munkájáról. Ezen belül bemutatta az országos kiterjedésű Gólyahír Egyesület sokrétű tevékenységét, amely napról-napra, évről-évre egyre több krízishelyzetben lévő nőnek, családnak és gyermekre váró párnak lehetett és lehet ma is segítségére.

A 2018 évre szóló, immár harmadszor kiosztásra kerülő kitüntetéseket Halenkárné Albrecht Éva védőnő, valamint néhai Mórucz Gabriella (2018) védőnő nevében a leánya vették át.

Halenkárné Albrecht Éva a családtervezésben tevékenykedő védőnők egyikeként segített az egészséges várandósságra felkészülésben már a nyolcvanas évektől kezdődően, ami idő alatt sok száz családnak tudtak segítséget adni. 

A nemrégiben elhunyt Mórucz Gabriella a Gólyahír Egyesület egyik alapítója és az egyesület elnöke volt. Anya, feleség, nagymama és nem utolsósorban Gólyamama. Közel 1000 gyermek köszönheti neki azt, hogy családban nőhetett fel, sőt sokan az életüket is neki köszönhetik.

Legolvasottabb cikkeink