• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Átadták a Szent Ferenc Kórház 7. kardiotanösvényét

Hírek 2022.03.30 Forrás: Weborvos
Átadták a Szent Ferenc Kórház 7. kardiotanösvényét

Budapesten eddig a Hárshegyen, a Normafán és az újpesti Farkaserdőben működött ilyen tanösvény.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház a Hármashatárhegyen adta át hetedik kardiotanösvényét. A kórház Út az egészséghez elnevezésű programja keretében eddig országosan hat helyszínen létesített kardiotanösvényeket, melyek kreatív módon segítik a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. A rehabilitációt és életmódváltást segítő túraösvényt továbbá a kezdetektől úgy formálták, hogy az egészséges lakosság számára is használható és informatív legyen: esetükben betegségek kiszűrését, megelőzését szolgálja.

A tanösvény célja, hogy egy kellemes szabadidős tevékenység közben információhoz jussunk szívünk egészségi állapotáról azáltal, hogy saját szervezetünk működését, reakcióit kísérjük figyelemmel és rögzítjük a túra okozta terhelés alatt. A tanösvény-program az új helyszínen is több különböző hosszúságú távot kínál. Az útvonalak és pulzusmérő pontok kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak.

A programhoz kapcsolódóan Budapesten eddig a Hárshegyen, a Normafán és az újpesti Farkaserdőben, Budapesten kívül pedig Veresegyházán, Miskolcon és Kékestetőn működik ilyen tanösvény. A Kórház egyes budapesti helyszínein heti rendszerességgel tart szervezett vezetett túrákat is. Elsőként ezt szokták ajánlani, hisz itt a kórház szakemberei segítenek a tanösvény megértésében és helyes használatában. A program résztvevői számára több helyszínen kölcsönözhető eszközök is rendelkezésére állnak (teleszkópos túrabot, pulzusmérő karóra). A túra során mért egészségügyi adatokat egyénileg teljesített vagy vezetett túra esetében is a kórház szakemberei értékelik ki. Azoknak, akiknél kiugró értékeket észlelnek, erről visszajelzést adnak, és felajánlják a kivizsgálás lehetőségét a kórház szakrendelésein. Az ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív-érrendszeri, illetve magasvérnyomás-betegséggel élők, cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: Magyarországon egyre hatékonyabban tudjuk ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, az esemény után egy éven belüli halálozási adataink azonban aggasztóak. Ahhoz, hogy ezen változtathassunk, a gyógyszerek mellett a betegek együttműködését elindító és segítő programokat kell nyújtani. Ilyen ez a kardiotanösvényprogram, amit célunk országos hálózattá tenni, és kísért tanösvényprogramjainkat kibővíteni a cukorbeteg, illetve post-covid célcsoporttal, valamint továbbfejlesztését tervezzük SM betegek számára is, illetve a programon belül másfajta mozgásprogramok felé is nyitunk (pl. nordic walking, bicikli, speciális célcsoportoknak e-bicikli).

Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője elmondta: Nagy öröm számunkra, hogy a Pilisi Parkerdő területén immár a harmadik olyan tanösvény kialakításában vehettünk részt, amely kifejezetten az erdők egészségmegőrző szerepére épít. Úgy gondolom, minden ilyen jellegű együttműködés segít kifejezésre juttatni, mekkora jelentősége van az erdőknek az életünkben, kiemelten a városi emberek életében.

A programhoz egyedileg kifejlesztett mobilapplikáció is tartozik, melynek segítségével a pulzus- és egyéb egészségügyi adatok egy személyes online felületen rögzíthetők. A program innovatív információtechnológiai partnere, az eHealth Kft. nevében dr. Máté Attila kiemelte: A cég saját fejlesztésű Fókusz Program applikációjában megjelenik a túra útvonala és a tényleges tartózkodási hely, és a rendszer a pulzusmérő pontokon figyelmeztet a mérésre, a mért pulzusértéket a megtett távolság- és időadatokkal együtt beolvassa a kardiológiai naplóba, majd előre megadott orvosszakmai utasítások alapján mesterséges intelligencia segítségével elvégzi a rizikóértékelést és szükség esetén riasztja a kórház szakemberét.

Kórházi szakemberek által vezetett túra formájában többen a megnyitót követően ki is próbálhatták a tanösvényt. A kórház a gyogytorna@szentferenckorhaz. hu e-mail címen fogadja budapesti túráira a jelentkezéseket.

Legolvasottabb cikkeink