• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átadták a vakok és gyengénlátók megújított székházát Budapesten

Hírek 2024.02.20 Forrás: MTI
Átadták a vakok és gyengénlátók megújított székházát Budapesten

A felújított, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű épülete melletti telken egy új, többfunkciós szolgáltatóház is épült.

Átadták a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) csaknem 3,5 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult Hermina úti székházát kedden Budapesten. Áder János volt köztársasági elnök az ünnepségen azt mondta, a Sipeki-villa "igazi ékszerdoboz". Sipeki Balás Béla "valami gyönyörűt akart adni, cselekvő emberszeretetből", mert tudta, hogy "a látássérülteknek is a legszebb, a legjobb jár" - fogalmazott.

"Ideje volt, hogy ez a csoda megújuljon, hogy jobban megfeleljen hivatásának, ne csak szép és barátságos, hanem célszerűbb és élhetőbb legyen. Most alkalmasabb a feladatára, mint valaha" - jelentette ki Áder János.

A volt államfő úgy fogalmazott: ha a látássérült ember nem jut hozzá a kellő segítséghez, "akkor nem ő világtalan, hanem mi, többiek", akik nem vagyunk elég felelősségteljesek. Az MVGYOSZ hisz abban, hogy "együtt formáljuk élhetőbbé a világot" - idézte a szövetség jelmondatát Áder János, hozzáfűzve, ehhez arra van szükség, hogy megértőbbek, türelmesebbek legyünk, és az elemi szolidaritás jegyében felelősséget vállaljunk egymásért.

"Akadály mindig van bőven, de ha van közös akarat, akkor ezek legyőzhetők és valóban élhetővé formáljuk a közös világunkat" - jelentette ki a volt köztársasági elnök.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó emlékeztetett arra, hogy a látássérült emberek érdekeit több mint száz esztendeje sikeresen képviselő MVGYOSZ és a kormány között stratégiai együttműködés áll fenn, és kiemelten támogatják a szövetséget. Folyamatos párbeszéd zajlik és odafigyelnek speciális igényeikre, kikérik a véleményüket és lehetőség szerint beépítik a kormányzati döntésekbe - hangsúlyozta a főtanácsadó.

Elmondta: fontos fordulat volt 2010 után annak a szemléletnek a meghonosítása, hogy "aki tud és akar, az dolgozhasson", ennek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek körében háromszorosára nőtt a foglalkoztatási arány. Fizikailag és infokommunikációsan is akadálymentesítették a nagy állami rendezvényeket; már hat nemzeti konzultációt akadálymentesítettek - folytatta a főtanácsadó.

Megemlítette, hogy vasárnap az Élelmiszermentő Központtal húsvéti adománygyűjtés indult, a cégek felajánlásai a MVGYOSZ közvetítésével jutnak majd el a látássérült rászorulókhoz.

Kitért arra, hogy minden évben tíz százalékkal emelkedik a fogyatékosügyi érdekképviseletek költségvetési támogatása. "A veszélyek korát éljük, de a kormány a nehéz időkben is kiáll a fogyatékkal élők mellett, megvédi a juttatásaikat" - hangoztatta Nyitrai Zsolt.

Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke köszönetet mondott a kormánynak. Felidézte, hogy 2018-ban, a szövetség megalakulásának századik évfordulóján az ünnepség fővédnöke Áder János volt, és ő javasolta, hogy kérjenek segítséget a székház felújításához.

A Lechner Ödön által tervezett, műemléki védettséget élvező Sipeki-villa korhű, de a jelenlegi funkcióhoz illeszkedő felújításán túl a Városliget melletti telken egy új, többfunkciós szolgáltatóház is épült. A villaépületben vannak az irodák, onnan tartják a kapcsolatot a helyi szervezetekkel és ott található a Braille-könyvtár is, a szolgáltatóházban tankönyveket készítenek, van konferenciaterem, Braille-nyomda, ügyfélszolgálat és segédeszközbolt - részletezte Nagy Sándor.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)