• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták az akadémia díjait a mai közgyűlésen

Hírek 2019.05.06 Forrás: Weborvos
Átadták az akadémia díjait a mai közgyűlésen

A kiemelkedő tudományos tevékenység elismerése a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésén.

Huszonegy kutatót tüntettek ki Akadémiai Díjjal az MTA 191. közgyűlésén hétfőn. Az MTA legfőbb döntéshozó testületének ünnepi ülésén átadták továbbá a külhoni magyar tudósok teljesítményét honoráló Arany János-életműdíjat, a kereskedelmi-ipari eredményeket elismerő Wahrmann Mór-érmet, az Akadémiai Újságírói Díjat, valamint a tavaly alapított QP Akadémiai Kiválósági Díjat is.

Akadémiai Díj

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesítette Baloghné Bereczky Zsuzsánnát, Bánfalvi Zsófiát, Demeter Gábort, Farkas Istvánt, Jordán Ferencet, Kéki Sándort, Péntek Jánost, Tóth István Györgyöt, Derényi Imrét, Palla Gergelyt, Gát Györgyöt, Weisz Ferencet. A kitüntetéseket Lovász László, az MTA elnöke adta át.

Akadémiai Újságírói Díj

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseként Akadémiai Újságírói Díjban részesítette Lacza Tihamért, a pozsonyi rádió magyar nyelvű adásának nyugalmazott szerkesztőjét, Hevesi Endre-díjas tudományos újságírót, aki több szlovákiai magyar folyóirat, különösképpen a Szabad Újság és a Hét szerkesztőjeként és a Szlovák Rádió magyar adásának szerkesztő-riportereként végzett kiemelkedő munkát. Több mint negyven könyvet fordított le, számos ismertterjesztő kötet, így a periódusos rendszer kultúrtörténetével foglalkozó és a szlovákiai magyar tudósok életpályáját ismertető mű szerzője.

Wahrmann Mór-érem

Az Akadémia Vezetői Kollégiuma 2019-ben Wahrmann Mór-érmet adományoz Várkonyi Attilának, a FastVentures alapítójának és a Bolyai-díj társalapítójának. A biotechnológia és orvosi technológia területén Magyarország egyik legmeghatározóbb „üzleti angyal” befektetőjeként a növekedésük korai fázisában járó technológiai cégek sikerében és nemzetközi növekedésében ért el meghatározó eredményeket.

Arany János-életműdíj

A Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíjat adományoz Pozsony Ferencnek, az MTA külső tagjának, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanárának, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnökének. A néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára. Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

QP Akadémiai Kiválósági Díj

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia QP Akadémiai Kiválósági Díjat adományoz Ercsey-Ravasz Mária-Magdolnának, Fekete Andreának, Hős Csaba Jánosnak, Varga Dezsőnek, Fuglinszky Ádámnak és Tőkey Balázsnak.

A díjazottakról bővebben itt olvashatnak

Nagy többséggel döntött az Akadémia közgyűlése - a határozatok

 

Legolvasottabb cikkeink