• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Átadták az akadémia díjait a mai közgyűlésen

Hírek 2019.05.06 Forrás: Weborvos
Átadták az akadémia díjait a mai közgyűlésen

A kiemelkedő tudományos tevékenység elismerése a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésén.

Huszonegy kutatót tüntettek ki Akadémiai Díjjal az MTA 191. közgyűlésén hétfőn. Az MTA legfőbb döntéshozó testületének ünnepi ülésén átadták továbbá a külhoni magyar tudósok teljesítményét honoráló Arany János-életműdíjat, a kereskedelmi-ipari eredményeket elismerő Wahrmann Mór-érmet, az Akadémiai Újságírói Díjat, valamint a tavaly alapított QP Akadémiai Kiválósági Díjat is.

Akadémiai Díj

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként Akadémiai Díjban részesítette Baloghné Bereczky Zsuzsánnát, Bánfalvi Zsófiát, Demeter Gábort, Farkas Istvánt, Jordán Ferencet, Kéki Sándort, Péntek Jánost, Tóth István Györgyöt, Derényi Imrét, Palla Gergelyt, Gát Györgyöt, Weisz Ferencet. A kitüntetéseket Lovász László, az MTA elnöke adta át.

Akadémiai Újságírói Díj

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége a tudomány népszerűsítése érdekében kifejtett eredményes újságírói tevékenysége elismeréseként Akadémiai Újságírói Díjban részesítette Lacza Tihamért, a pozsonyi rádió magyar nyelvű adásának nyugalmazott szerkesztőjét, Hevesi Endre-díjas tudományos újságírót, aki több szlovákiai magyar folyóirat, különösképpen a Szabad Újság és a Hét szerkesztőjeként és a Szlovák Rádió magyar adásának szerkesztő-riportereként végzett kiemelkedő munkát. Több mint negyven könyvet fordított le, számos ismertterjesztő kötet, így a periódusos rendszer kultúrtörténetével foglalkozó és a szlovákiai magyar tudósok életpályáját ismertető mű szerzője.

Wahrmann Mór-érem

Az Akadémia Vezetői Kollégiuma 2019-ben Wahrmann Mór-érmet adományoz Várkonyi Attilának, a FastVentures alapítójának és a Bolyai-díj társalapítójának. A biotechnológia és orvosi technológia területén Magyarország egyik legmeghatározóbb „üzleti angyal” befektetőjeként a növekedésük korai fázisában járó technológiai cégek sikerében és nemzetközi növekedésében ért el meghatározó eredményeket.

Arany János-életműdíj

A Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíjat adományoz Pozsony Ferencnek, az MTA külső tagjának, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanárának, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnökének. A néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára. Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

QP Akadémiai Kiválósági Díj

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia QP Akadémiai Kiválósági Díjat adományoz Ercsey-Ravasz Mária-Magdolnának, Fekete Andreának, Hős Csaba Jánosnak, Varga Dezsőnek, Fuglinszky Ádámnak és Tőkey Balázsnak.

A díjazottakról bővebben itt olvashatnak

Nagy többséggel döntött az Akadémia közgyűlése - a határozatok

 

Legolvasottabb cikkeink