• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Átadták az ELKH díjait: 21 kutató kapott elismerést

Hírek 2022.11.10 Forrás: MTI
Átadták az ELKH díjait: 21 kutató kapott elismerést

A tudományos konferenciával egybekötött ünnepségen a kutatók kiemelkedő teljesítményét ismerték el. 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága (ELKH) által alapított tudományos díjakat és címeket adtak át csütörtökön Budapesten, a Természettudományi Kutatóközpontban, az eseményen idén huszonegy kutató kiemelkedő teljesítményét ismerték el. A tudományos konferenciával egybekötött ünnepségen Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Díjat (ELKH Díj) és Bárány Róbert-díjakat adtak át, valamint kutató professor emeritus címeket adományoztak.

"A történelem egyetlen állandó eleme a tudomány, amely az államalakulatoktól, politikai rendszerektől függetlenül fejlődik. Egyedül a tudomány viszi tehát előre az emberiség ügyét" - fogalmazott köszöntőjében Maróth Miklós, az ELKH elnöke.  Kiemelte: az ELKH Titkársága igyekszik a kutatók sikeres munkájának feltételeit megteremteni. A kutatóhálózat fejlesztése érdekében tett intézkedéseket között említette, hogy lefektették egy több pillérű finanszírozási modell alapjait, amelyben a kutatásra szánt források elosztásánál figyelembe veszik az egyes kutatóhelyek tudományos teljesítményét.   "Az elmúlt három év tapasztalatai szerint az új modell életképes és ösztönző hatású"- hangsúlyozta Maróth Miklós, hozzátéve, hogy céljuk a finanszírozási rendszer további finomítása.  Az ELKH elnöke emellett fontosnak nevezte az ország innovációs teljesítményének javítását, a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának elősegítését. E célok érdekében az ELKH Titkársága belső innovációs programot indított.  Beszámolt arról is, hogy a kutatóhálózatban rendelkezésre álló értékes tudás átadása céljából idén az ELKH két zsebkönyvsorozatot is indított. A Libri kiadóval közösen megjelentetetett Kaleidoszkóp Könyvek célja a hazai kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeinek közérthető bemutatása. A sorozat első négy kötete jövő héttől kapható a könyvesboltokban.  

"A mai napon egy olyan díjat adunk át, amit egy olyan személyről neveztünk el, akinek a legfőbb célja az volt, hogy a magyar nemzetet segítse és művelje, ápolja és gyarapítsa kultúránkat és biztosítsa, hogy ezeket a szellemi javakat a fiatal generációk is megismerjék" - tolmácsolta Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjét György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

Akik megkapják az Eötvös Lorándról elnevezett díjat, elismerésben részesülnek azért a nemzetgyarapító szolgálatért, amelyet eddigi tudományos pályájuk alatt végeztek - tette hozzá. "Ugyanakkor a díj egyben felelősség is, az Önök feladata a továbbiakban az is, hogy akár a díj névadója, munkásságukkal jó példát mutassanak a jövő nemzedékeinek" - mondta György László.

Az ELKH Díj megalapításának és adományozásának célja elsősorban az ELKH Titkárság irányítása alá tartozó kutatóhelyeken dolgozó kutatók kiemelkedő szakmai munkájának erkölcsi és anyagi elismerése. A díjat évente egy olyan kutató nyerheti el, aki a tudományos közösségben széles körű megbecsülésnek örvend itthon és külföldön, kiemelkedő szakmai életutat, kimagasló tudományos teljesítményt, kiváló kutatási eredményt, szabadalmat tudhat magáénak.

Az ELKH Díjat 2022-ben Pukánszky Béla vegyészmérnök (lásd vezető képünkön), az MTA rendes tagja, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatóprofesszora nyerte el. Pukánszky Béla legjelentősebb tudományos eredményeit a heterogén polimer rendszerekben uralkodó határfelületi kölcsönhatások tanulmányozása során érte el. A méltatás szerint több évtizedes oktatói munkája révén jelentős mértékben hozzájárult a hazai kutatói utánpótlás-neveléshez.

Bárány Róbert-díjjal, amelyet a 40 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkájának elismerésére alapítottak, az ünnepségen idén 9 kutatót ismertek el.  A kutató professor emeritus címet az ELKH kutatóhelyein tudományos munkakörben foglalkoztatott kutatók eredményes kutatói életpályájának, valamint a tudományszervezés területén végzett jelentős tevékenységének elismerésére alapították és ebben az évben 11 kutatónak ítélték oda.

A díjak átadását követően Sierd Cloetingh, az Utrechti Egyetem professzora; Pukánszky Béla, az ELKH Díj idei nyertese, Póti Ádám, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos segédmunkatársa, a Bárány Róbert díj egyik nyertese, valamint Gósy Mária Széchenyi-díjas nyelvész, fonetikus professor emeritus tartott tudományos előadást.

A díjazottak névsora az ELKH honlapján olvasható.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Legolvasottabb cikkeink