• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Hírek 2021.06.09 Forrás: MTI
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Idén többek között a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat.

Idén a koronavírus-járvány ellen küzdő kutatóknak, orvosoknak, valamint a szellemitulajdon-védelem terén kiemelkedően teljesítő szakembereknek ítélték oda a Jedlik Ányos-díjat, amelynek ünnepélyes átadóját kedden tartották Budapesten. Idén elismerésben részesült Fekete Andrea gyermekgyógyász, Karikó Katalin kutatóbiológus, Dékány Imre egyetemi tanár, Kotschy András gyógyszerkutató és Szecskay András ügyvéd.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy számos kutatói munka, fejlesztői tevékenység járult hozzá a járványhelyzet kezeléséhez. Kitért arra, hogy az elmúlt évben több olyan feladat is megvalósult, amely a jövőben támogatni fogja a feltalálói tevékenységeket és az iparjogvédelmet. Ezek között említette, hogy 17 nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kezdte meg a működését Sebők Katalinnak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettesének a vezetésével, valamint kidolgozták a hazai tudományos és innovációs parkok működését az ország meghatározó felsőoktatási intézményeiben. 

A Jedlik Ányos-díj átadása megalapítása óta a szellemi tulajdonvédelem egyik kiemelt ünnepe, amelyen méltó módon tiszteleghetünk az ipari és akadémiai kutatás-fejlesztés sikeres alkotó személyiségei, feltalálói, valamint a szellemi tulajdonvédelem kiváló művelői előtt - mondta ünnepi köszöntőjében Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. Mint felidézte, 2021-ben a magyar szellemitulajdon-védelem két évfordulót is ünnepel, március 1-jén emlékeztek meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elődszervezete, a Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal 125 évvel ezelőtti megalapításáról. A keddi díjátadó rendezvény keretében pedig a Jedlik Ányos-díj megalapításának 25. évfordulóját is ünneplik.

Elmondta, hogy eddig összesen 123-an részesültek a kitüntetésben, akik jellemzően kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak. Honoris causa díjat pedig 24 olyan személynek adományoztak, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemitulajdon-védelmi kultúra fejlődéséhez. Az elnök kitért arra, hogy a pandémia ellenére a nemzeti úton benyújtott bejelentések száma 2020-ban szinte minden oltalmi forma esetében növekedést mutatott, mindezzel párhuzamosan a magyar bejelentők külföldre irányuló iparjogvédelmi aktivitása is növekedési pályán mozgott.

"A Jedlik Ányos-díjban részesülők teljesítménye kiemelt elismerést érdemel" - zárta beszédét az elnök, hozzátéve, hogy a díjazottak világszínvonalat képviselő munkássága az idei évben egyvalamiben közös: mindannyian az egészségügyhöz kapcsolódva fejtettek ki sikeres kutató-fejlesztő tevékenységet. Munkájukkal hozzájárultak a koronavírusjárvány elleni küzdelemhez, illetve a rák gyógyításához, ezáltal emberéletek megmentéséhez.     

Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Fekete Andrea gyermekgyógyászt, a Semmelweis egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docensét, a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő startup vezetőjét. Mint a díjazottat bemutató kisfilmben elhangzott, Fekete Andrea Sigma-1 receptor serkentésére vonatkozó szabadalmaztatott találmánya áttörést hozhat a koronavírus-megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében.

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, a BioNTech RNA Pharmaceuticals GmbH alelnöke a díját korábban vette át. Mint a méltatásban elhangzott, a kutatóbiológus kutatócsoportja makákókon demonstrálta a nukleozid módosított mRNS alkalmasságát fehérjepótlásra, ezzel utat nyitva új típusú terápiáknak. Az új technológiára több rendkívüli jelentőségű, számos országban megadott szabadalmat alapítottak, melyeknek feltalálója. Az általa kidolgozott technológián alapulnak azok a legújabb generációs, mRNS alapú vakcinakészítmények, melyek hatékony eszközt jelentenek napjainkban a koronavírus világjárvány megfékezésében.

Dékány Imre egyetemi tanár, professor emeritus a méltatás szerint kutatócsoportjával egy olyan nanotechnológiai eljárásra épülő fertőtlenítési módszert dolgozott ki, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kolloidkémiai Tanszékének, valamint az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudomány Tanszékének vezetője által kidolgozott új módszernek különösen fontos jelentősége van a koronavírus terjedésének visszaszorításában.

Jedlik Ányos-díjat vehetett át Kotschy András, a Servier gyógyszerkutató intézet igazgatója, tudományos kutatócsoport vezetője. Mint elhangzott, szakmai irányításával elsőként fedezték fel az MCL1 fehérje szelektív gátlószereit mint innovatív rákterápiás hatóanyagokat. Az eredmények egy új biológiai mechanizmussal bővítik a rákterápia eszköztárát, amellyel kapcsolatban több szabadalmat is bejelentettek.

Kitüntetést kapott még Szecskay András ügyvéd, a Szecskay Ügyvédi Iroda alapítója, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület elnöke. Szecskay András a Budapesti Ügyvédi Kamarában töltött be különböző tisztségeket és kamarai tevékenysége mellett számos hazai és nemzetközi szervezetben vesz részt aktívan.

A fenti képen Fekete Andrea gyermekgyógyász átveszi a Jedlik Ányos-díjat

Fotó: MTI/Mónus Márton

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink