• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Hírek 2023.03.17 Forrás: MTI
Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Az államtitkár megköszönte a díjazottoknak, hogy munkáságukkal, példájukkal segítik a magyar innovációt és hozzájárulnak a magyar értékteremtéshez.

A magyar innováció nemzeti szuverenitásunkat, társadalmunkat, gazdaságunkat egyaránt erősíti - hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Jedlik Ányos-díj ünnepélyes átadóján, pénteken Budapesten.

Ebben az évben Jedlik Ányos-díjban részesült Fésüs László orvos, biokémikus (képünkön), Kovári Zoltán magyar és európai szabadalmi ügyvivő, Ondi Levente vegyészmérnök, valamint Stépán Gábor okleveles gépészmérnök.

Hankó Balázs a díjátadón kiemelte: az idei díjazottak olyan meghatározó személyek, akik ötletből értéket teremtettek. "Önök a magyar innovációt teszik a mindennapok részévé, úgy, hogy mindez társadalmunk, jövőnk szilárd alapja is egyben" - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a kormány feladata olyan szabályozások létrehozása, amelyek biztosítják az innováció folyamatát az ötlettől a megvalósulásig, valamint ehhez a megfelelő források rendelkezésre bocsátása.

Hankó Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt évek során 26 százalékkal nőtt a magyar tudományos publikációk száma nemzetközi szaklapokban, és megduplázódott a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatók létszáma is. Hangsúlyozta, hogy a kormány azonnali ötmilliárd forintos támogatást is nyújt a magyar kutatóknak, biztosítva ezzel a Horizont nemzetközi kutatási együttműködésben való részvételüket.

Az államtitkár megköszönte a díjazottoknak, hogy munkáságukkal, példájukkal segítik a magyar innovációt és hozzájárulnak a magyar értékteremtéshez.

Fésüs László Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem volt rektora, akinek fő kutatási területe a sejtbiokémia, a természetes sejthalál különböző formái és a transzglutaminázok. A természetes sejthalál egyik alapköve a sejtbiológiai ismereteinknek, az élettudományoknak, az orvosbiológiai gondolkodásnak. Nevéhez fűződik az egyik legpontosabb mikroanalitikai módszer kidolgozása, amely alkalmas a transzglutamináz nevű enzim által létrehozott keresztkötés mérésére.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Legolvasottabb cikkeink