• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az alkohol energiaitallal olyan, mint a kokain

Lapszemle 2018.07.14 Forrás: 24.hu
Az alkohol energiaitallal olyan, mint a kokain

Napi 3-4 kávé vagy ugyanennyi energiaital nem jelent kockázatot, hacsak valakinek nincsenek szív- és érrendszeri problémái.

Napi egy-két kávét nyugodtan helyettesíthetünk bármelyik energiaitallal, de nagy mennyiségben káros, alkohollal keverve életveszélyes is lehet. A magas cukortartalom csak hab a tortán, hosszú távon viszont nem kevésbé káros, írja a 24.hu.

„Ha tényleg szomjas vagy, igyál vizet” – hangzott szüleink feddése a ’80-as években, amikor kóláért, traubiért, „meggymárkáért” nyaggattuk őket. Az egészség- és pénztárcakímélő mondat most a modern táplálkozástudomány egyik tételmondata, az elhízás elleni harc fontos alapköve. A baj csak az, hogy a divat szülte közízlés magasról tesz a régi bölcsességre, és mára szintet léptünk: cukros üdítők helyett sokan már energiaitalokat isznak víz helyett is számolatlanul, bulikon pedig alkohollal keverik.

A Magyarországon is kapható több tucatnyi energiaitalban egyetlen közös, ám annál lényegesebb összetevőt találunk: élénkítő hatásukat a koffein adja. Korábban sok termékben használtak taurint is, mert a két anyag növeli egymás hatását, ám mióta utóbbi a népegészségügyi termékadó hatálya alá esik, a legtöbb gyártó kivette a termékeiből, vagy minimálisra csökkentette a mennyiségét.

Marad tehát a koffein, ami miatt egyesek legális drogként, folyékony méregként tekintenek az energiaitalokra, míg kedvelőik a kávéhoz mérik. Maradjunk is ennél az összehasonlításnál – javasolja Abonyi Orsi dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember:

Napi 3-4 kávé vagy ugyanennyi energiaital tehát nem jelent kockázatot, hacsak valakinek nincsenek szív- és érrendszeri problémái. A koffein ugyanis felpörgeti az anyagcserét, növeli a pulzust és a vérnyomást, komoly megterhelést jelent a szívnek. Ebből lehet a baj, ha az ember nem tart mértéket, sőt.

A koffeinmérgezés tünetei: 

hányinger, hányás;

émelygés, szédülés;

hasmenés;

gyakori vizelés;

remegés;

heves szívdobogás érzése;

ritmuszavar;

légzési zavar;

pánik, szorongás, idegesség, nyugtalanság.

 

Itt jön a képbe a buli, a kontrollálatlanság és az alkohol. Az alkohollal kevert energiaitalok rövid és hosszú távú hatásait a droghasználathoz lehet hasonlítani. Egyes kutatások szerint épp annyira emeli meg szervezetünk dopaminszintjét, mint a kokain. És függőség is kialakulhat – emeli ki Abonyi Orsi.

Az alkohol és a koffein erősíti egymás hatását, mindkettő erősen terheli a szívet. Ne legyünk álszentek, fesztiválra, koncertre a többség nem azért megy, hogy két deci borral táncoljon egy jót, hanem rendesen kirúg a hámból. A tánc, a pörgés fizikailag eleve megterheli a szervezetet, amire az energiaitalokkal bevitt koffein plusz terhet ró. Nagyon káros, akár végzetes terhet, ha az ember tényleg teljesen elveszíti a kontrollt. Emellett mindkét stimuláló anyag erős vízhajtó hatású, ezért elmondhatjuk, hogy aki nyakló nélkül keveri az alkoholt energiaitalokkal, az szívproblémák mellett súlyos kiszáradást is kockáztat.

 

Legolvasottabb cikkeink