• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az antitest-készítmény már a COVID-19 kezelésére is használható

Hírek 2022.09.20 Forrás: Weborvos
Az antitest-készítmény már a COVID-19 kezelésére is használható

Az Európai Bizottság a döntését a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek.

Az AstraZeneca Evusheld készítménye egy hosszú hatású antitest-kombináció, melyet már Magyarországon is alkalmaznak a COVID-19 betegség megelőzésére immunsérült betegeknél. A gyógyszer mostantól már nem csak megelőzésre, hanem az Európai Unióban a COVID-19 betegség kezelésére is alkalmazható felnőttek és serdülők esetén, ha a súlyos megbetegedés kockázata magas - tudatta közleményben a cég.

Az Európai Bizottság a döntését a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek. Eszerint az Evusheld-kezelés szignifikánsan csökkentette a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények. A TACKLE vizsgálatba bevont betegek a kezeléskor enyhe-középsúlyos COVID-19 tünetekkel bíró, nem kórházban fekvő emberek voltak, akiknek a tünetei legfeljebb 7 napja álltak fenn. 90%-uk magas kockázati csoportba volt sorolható társbetegségeik vagy életkoruk miatt. A vizsgálatban az Evusheld jól tolerálhatónak bizonyult, nem fordult elő a készítményhez köthető súlyos biztonságossági esemény.1

Michel Goldman professzor, a brüsszeli Université Libre egyetem tanszékvezetője szerint „sok ember, köztük az immunsérült, idős, vagy más komoly betegséggel küzdő betegek estén nagy az esélye, hogy a COVID-19 fertőzés súlyos formában jelentkezik, kórházba kerüléssel vagy akár halállal végződik. Nagy szükség van az Evusheld-re, melynek alkalmazása könnyű, egy alkalommal izomba adott injekcióként a sérülékeny betegek számára új kezelési lehetőséget ad.”

Iskra Reic, az AstraZeneca vakcinákért és immunterápiákért felelős igazgatóhelyettese elmondta, hogy „a COVID-19 betegség továbbra is komoly egészségügyi probléma több millió európai számára, különösen azoknak, akik számára az oltások nem jelentenek megfelelő védelmet. Az Evusheld elfogadása azt jelenti, hogy mostantól egy hosszú hatású antitest-kombináció is az orvosok rendelkezésére áll mind megelőzési, mind terápiás céllal.”

A terápiás célú felhasználás esetén az Evusheld ajánlott adagja 300 mg tixagevimab és 300 mg cilgavimab, melyet külön, de egy időben beadott intramuszkuláris (izomba adott) injekcióként kell alkalmazni.

Az Evusheld megtartotta hatékonyságát az Európában jelenleg domináló BA.5 omikron variáns ellen a laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint2. A való élet tapasztalatain alapuló vizsgálat eredményei alátámasztották a korábbi vizsgálatokat, miszerint az Evusheld-kezelésben részesült immunsérült betegek esetén jóval ritkább a tünetes COVID-19 betegség, a kórházi kezelés vagy a halálozás, mint a kontrollcsoportokban. Ezeket a tapasztalatokat a BA.5, BA.4, BA.2, BA.1 és BA.1.1 omikron törzsek fertőzési időszakában szerezték3-6.

Az Evusheld korábban már megkapta az engedélyt a megelőzési célú alkalmazásra, és immunsérült betegek széles körében alkalmazták már ezt a lehetőséget számos európai országban, köztük Magyarországon is.

Legolvasottabb cikkeink