• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat

Hírek Frissítve 2024.03.26 Forrás: Weborvos
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. kapta a 32. Magyar Innovációs Nagydíjat

Az elismerést a jelentős újítást kidolgozó, Magyarországon bejegyzett vállalatok nyerhetik el, az egész világ számára fontos innovációkkal.

Innovációs Nagydíjat nyert az Egis Gyógyszergyár Zrt. két, úgynevezett fix dózisú kombinációs gyógyszere. Az Egis díjazott készítményei fontos újításokat hordoznak, mivel a kombinált lipidcsökkentő kezelés révén csökkentik az érelmeszesedéssel összefüggő kardiovaszkuláris események kockázatát. A vállalat e két termékére vonatkozóan összesen három hatóanyag‑, illetve két készítményfejlesztési témájú, a nagyüzemi gyártástechnológiák szempontjából releváns szabadalmat szerzett. Az elismerés nem előzmény nélküli, ugyanis ez a tizedik alkalom, hogy az Egis valamely készítményével Innovációs Díjban vagy Nagydíjban részesül - tudatta a gyógyszergyár közleményben. 

Az Egis most díjazott gyógyszerei a szív- és érrendszeri betegségek terápiájában gyakran egyszerre használatos ezetimibe és rosuvastatin, illetve ezetimibe és atorvastatin tartalmú készítmények párhuzamos szedését váltják ki. Az innovatív fix dózisú kombinációs gyógyszerek ugyanis mindkét hatóanyagot tartalmazzák, így két készítmény helyett elég egy gyógyszert bevennie a betegnek.

A fix dózisú kombinációs készítmények fejlesztése során több speciális feladatot is meg kellett oldaniuk az Egis szakembereinek. A szóban forgó hatóanyagok ugyanis sok szempontból különbözően viselkednek, de egy kapszulába zárva reakcióba is léphetnek, befolyásolhatják egymás kioldódását, hasznosulását. A hatóanyagok kölcsönhatását végül különálló platformelemekben történő feldolgozással, az érintkezési felület jelentős csökkentésével sikerült minimalizálni. „Külön büszkeség számunkra, hogy a rosuvastatin hatóanyag az Egis saját generikus fejlesztésének eredménye, és jelenleg is vállalatunk gyártja – mondta Poroszlai Csaba, az Egis vezérigazgatója. – E hatóanyag fejlesztése során kutatóink sikeresen azonosították a rosuvastatin stabilitás szempontjából előnyös cink sóját, illetve ennek kristályos módosulatát, amely gyógyszerhatóanyagként történő fejlesztésre igen előnyösnek bizonyult.” Emellett az Egisben kidolgoztak egy – kémiai szempontból szokatlan lépésen alapuló – szabadalmilag független, robusztus, jó hozamú és méretnövelhető hatóanyaggyártó eljárást is. A készítményfejlesztés egyik sarkalatos pontjára, a kedvezőtlen tulajdonságú ezetimibe hatóanyag oldhatóságának és biológiai hasznosíthatóságának növelésére vonatkozóan szintén sikerült hatékony megoldást találniuk, amely az ismert eljárások hátrányait kiküszöbölve biztosítja a kívánt sebességű kioldódáshoz szükséges szemcseméreteloszlást.

A díjat Poroszlai Csaba, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója vette át dr. Hende Csabától, az Országgyűlés alelnökétől és dr. Vitályos Esztertől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesétől 2024.március 26-án az Országház Felsőházi Termében.

Legolvasottabb cikkeink