• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az elsősegélynyújtás napja: amikor 3-5 perc dönt egy ember életéről

Hírek MA 06:08 Forrás: Weborvos
Az elsősegélynyújtás napja: amikor 3-5 perc dönt egy ember életéről

Idén az oktatási intézményekre is kiterjesztették az életmentő programot, az ingyenes tréneri képzésre az iskolák önkéntesei is jelentkezhetnek.

Szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja 2000 óta. Magyarországon évente 24-25 ezren veszítik életüket az otthonukban, boltban, közterületen, munkahelyen, iskolában hirtelen szívhalál miatt. Ha ezekben az esetekben azonnal megkezdődne az újraélesztés, nagyobb lenne a túlélés esélye. A Magyar Resuscitatiós Társasággal partnerségben megvalósuló Groupama Életmentők Program célja, hogy minél többen legyenek képesek segíteni a komoly bajba kerülő, de újraélesztéssel megmenthető embertársaikon - hívták fel a figyelmet a lehetőségre közleményben.

A hirtelen szívmegállás az egyik vezető halálok ma Magyarországon, melynek túlélési aránya nem igazán javult az elmúlt évtizedben annak ellenére sem, hogy az ilyen betegek egészségügyi szakemberek által történő ellátása rengeteget fejlődött. Kulcsfontosságú ugyanis az, hogy a nem egészségügyi szakemberek, vagyis laikusok milyen elsősegélyt és alapszintű ellátást tudnak biztosítani a hirtelen szívmegállást szenvedett betegeknek a szaksegítség megérkezéséig. A laikusok nagyon egyszerű lépésekkel, az ún. túlélési lánc időben történő beindításával életet menthetnek. Fontos, hogy időben felismerjék a szívmegállás jeleit, értesítsék a mentőt és megkezdjék a mellkasnyomásokat.

Egymillió életmentő

A 11 országban jelen lévő nemzetközi biztosítótársaság 2022-ben elindított Groupama Életmentők Programjával összesen egymillió embernek szeretne segíteni az életmentő technikák elsajátításában azokban az országokban, ahol jelen van. Magyarországon már több ezren vettek részt a Magyar Resuscitatiós Társasággal partnerségben megszervezett ingyenes oktatásokon, amelyek célja, hogy az egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkezők is képesek legyenek segíteni a komoly bajba kerülő, de újraélesztéssel megmenthető embertársaikon.

Fontos az iskolai újraélesztés oktatás segítése

Nemzetközi és hazai tudományos vizsgálatok is igazolták már, hogy a lakosság alapszintű újraélesztésre történő képzésének egyik leghatékonyabb módja a már gyermekkorban megkezdett oktatás. Több skandináv országban az iskolákba bevezetett alapszintű újraélesztés képzés hatására többszörösére nőtt a laikusok által végzett szakszerű újraélesztések száma. Az iskolai újraélesztés oktatás előnye, hogy széles körben, már kis korban megalapoz egy fontos gyakorlatot és tudást, emellett attitűdöt formál.

„A gyerekek fogékonyak, így a fontos lépéseket, mint a korai felismerés és segítséghívás, akár óvodás és kisiskolás korban is képesek elsajátítani. Hatékony mellkasnyomásra pedig kb. 12 éves kortól képesek. A Magyar Resuscitatiós Társaság mindezek függvényében fontos küldetésének tartja, hogy előmozdítsa az iskolai újraélesztés oktatás terjedését. Ennek egy jól bevált módszere, hogy pedagógusokat, kortárs oktatókat képzünk az Európai Újraélesztési Tanács standardjainak megfelelően arra, hogyan oktassák szakszerűen iskoláikban az alapszintű újraélesztést” – fejtette ki dr. Kovács Enikő PhD., a Magyar Resuscitatiós Társaság elnöke.

Akár kilencedikes diákok is oktathatják társaikat

A Groupama Biztosító idén az oktatási intézményekre is kiterjesztette életmentő programját, melynek keretében ingyenes tréneri képzést nyújtanak a jelentkező iskolák önkéntesei számára. Érdekesség, hogy a program keretében életmentő oktatókká nemcsak pedagógusok válhatnak, hiszen az oklevéllel tanúsított, egynapos intenzív tanfolyamon már a 9. évfolyamra járó diákok is részt vehetnek. A cél az, hogy alapkészségként – kortól függetlenül – minél többen rendelkezzenek azokkal az alapismeretekkel, amivel megmenthető egy családtag, barát vagy akár egy idegen élete az utcán.

A biztosítótársaság az oktatók képzése mellett az ismeretek átadásához szükséges eszközökkel is ellátja az iskolákat: a gyakorláshoz 4 gyakorló babát, és 2 egyszerű, papíralapú defibrillátor trénert adományoz a résztvevő intézményeknek.

„Nagyon örülünk a nagy érdeklődésnek az iskolák részéről. A tavaszi tréneri oktatások kapcsán rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, ezért izgatottan várjuk a szeptember végén megvalósuló újabb tanfolyamot is. Az oktatások kifejezetten gyakorlatorientáltak, többen kiemelték, hogy rendkívül nagy magabiztosságot ad számukra, hogy együtt sajátíthatják el azokat a mozdulatokat, mellyel bátran cselekedhetnek vészhelyzet esetén. Nagyon hálásak vagyunk a Magyar Resuscitatiós Társaság oktatóinak, hogy hatalmas szakmai tudásukkal részt vesznek a Groupama Életmentők Programjában” – mondta Koháry András, a Groupama Biztosító kommunikációs és PR igazgatója.

A Groupama Biztosító az MRT közreműködésével folytatja az Életmentő Program megvalósítását, várják az oktatási intézmények jelentkezését, akik a kommunikacio@groupama.hu email címen érdeklődhetnek akár a szeptember 28-29-i, akár a jövő évben megvalósuló ingyenes képzésekről.