• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Az én fegyvereim a közérthetőség és a humor

Hírek 2019.05.14 Forrás: Weborvos
Az én fegyvereim a közérthetőség és a humor

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj különdíjasa a gyermekeknek szenteli az életét.

Az idei Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében vehették át az elismert orvosok. A Goodwill Pharma különdíját ezúttal a „gyermeksuttogóként” is emlegetett Dr. Kőnig Róbertnek, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak gyermeksebészének ítélték oda.

Dr. Kőnig Róbert hitvallása, hogy nem a beteggel foglalkozik, hanem a gyermekekkel, és az az elsődleges célja, hogy ők jól érezzék magukat, és elnyerje bizalmukat. Hangsúlyozta: a gyermekekét, nem pedig a szülőkét.  Mindig szem előtt tartja A kis herceg örökérvényű mondását: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” Ezért fontosnak tartja, hogy a későbbi kontrollvizsgálatokra is hozzá kerüljenek vissza a kis betegek. Szerencsésnek tartja magát, mert pályáján a magyar gyermeksebészet legendás nagyjai indították el, és a mai napig a legjobb, legtapasztaltabb szakemberek egyengetik útját. Szegeden végzett, egykori alma matere a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem.

„Hatalmas megtiszteltetés, s egyben nagyon megható, hogy éppen a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjnak lehetek a különdíjasa. Szent-Györgyi Albert személyéről szeretett nagypapám jut eszembe. A mai napig jól emlékszem arra a napra, amikor még óvodás koromban nagypapám, aki kémia tanár volt, a Tisza partján magyarázta nekem a paprika és a C-vitamin közötti összefüggést.” – idézte fel a kedves emlékképet a különdíjas.

Dr. Kőnig Róbert szerint ahhoz, hogy valaki ezt a hivatást jól csinálja, bátornak, úttörőnek és alázatosnak is kell lennie egyszerre a szakmájában. Hisz benne: egy fecske is - de több még inkább, ha összefog - csinálhat nyarat!  Ennek megfelelően úgy véli, a díjjal nem csak az ő munkáját ismerte el a szakmai zsűri. Nővérek, ápolók, műtőskollégák, takarítók és még sokan mások segítenek neki nap, mint nap, akik kitartó munkájukkal teremtik meg azt a környezetet, amelyben ő gyógyítani tud. Ezért a díjjal járó összegből a jelenlegi osztálya dolgozóit szeretné egyfajta csapatépítőre vinni.

Legolvasottabb cikkeink