• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Az EU 110 ezer adag himlő elleni oltóanyagot vásárol

Hírek Frissítve 2022.06.14 Forrás: MTI
Az EU 110 ezer adag himlő elleni oltóanyagot vásárol

A megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland számára.

Az Európai Unió mintegy 110 ezer adag majomhimlő elleni oltóanyag vásárlására vonatkozó megállapodást írt alá a Bavarian Nordic vállalattal a majomhimlő ellen is alkalmazható vakcinájának szállításáról közölte kedden az Európai Bizottság. Mivel a fertőzéses esetek száma folyamatosan növekszik, a megállapodás június végétől elérhetővé teszi az oltóanyagokat valamennyi uniós tagállam, valamint Norvégia és Izland számára - írták. A vakcinákat az EU arányosan juttatja a tagállamok számára, figyelembe véve a járvány által különösen sújtott országokat - tették hozzá.

Közölték: az uniós szinten engedélyezett, jelenleg a felnőttek himlővel szembeni védelmére szolgáló vakcina védelmet nyújt a majomhimlővel szemben is.

A majomhimlő május 18-i, európai megjelenése óta mintegy 900 majomhimlős esetet jelentettek 19 uniós tagállamban, köztük Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Lettországban, Máltán, Hollandiában, Lengyelországban, Portugáliában, Szlovéniában, Spanyolországban és Svédországban, valamint Norvégiában és Izlandon is.

A majomhimlő-járvány kitörése rámutatott az egységes uniós megközelítés fontosságára a kialakulóban lévő egészségügyi veszélyekre való felkészültség és reagálás terén - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa kedd reggel, az EU-tagországok egészségügyi minisztereinek luxembourgi találkozójára érkezve azt mondta, hogy a megállapodás értelmében az oltóanyagokat uniós forrásokból vásárolják meg és június végétől szállítják az EU tagállamaiba. Hozzátette, ez lesz az első alkalom, hogy az uniós bizottság úgy fog EU-forrásokat mozgósítani vakcinavásárlásra, hogy aztán az oltóanyagokat szétosztják a tagállamok között.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) június elején közölte, hogy kapcsolatban áll a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai céggel olyan kísérleti adatok elemzéséről, amelyek alátámaszthatják az Imvanex oltás alkalmazásának engedélyezését a himlőn túl a majomhimlőre is.

 

Legolvasottabb cikkeink