• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

Hírek 2020.10.21 Forrás: MTI
Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

Tizennégy gyerek is kórházban van a fertőzés miatt, azonban intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre egyikük sem szorul.

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi-téli időszak kedvez a felsőlégúti megbetegedéseknek, ezek közül is influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Mint mondta, az influenza súlyos fertőző betegség, károsítja a légutak nyálkahártyáját, "utat nyitva" a bakteriális felülfertőződésnek.

Kiemelte, az influenza ellen van védőoltás, az Egészségügyi Világszervezet minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenza-vírustörzsek ellen ad védelmet az oltás. A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz - ismertette. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, mind a három-, mind a négykomponensű influenza elleni védőoltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen. Hozzátette: a kormány évek óta ingyenesen biztosítja az influenza-védőoltást a 65 év felettieknek és a kockázati csoportba tartozóknak, azonban idén mindenki ingyen hozzájuthat a vakcinához háziorvosán keresztül. Arra kért mindenkit, kérjék a védőoltást háziorvosuktól.

A szakember beszélt arról is, hogy 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, 176 osztálynál és 17 iskolánál digitális tanrend van érvényben. Koronavírus-fertőzéssel huszonöt kórházban 2023 embert kezelnek, 201-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt napon 48 idős, krónikus beteg halt meg a fertőzéssel összefüggésben. Tizennégy gyerek is kórházban van a fertőzés miatt, azonban intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre egyikük sem szorul.

Beszámolt arról is, hogy az 1259 elhuny hat százalékánál nem találtak krónikus vagy alapbetegséget a fertőzés igazolásakor. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: a magyarországi összes halálozás nem haladja meg az elmúlt tíz év hasonló időszakában regisztrált mértéket. Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert kifejtette: a jogszabály szeptember 21-ei hatálybalépése óta 566 emberrel szemben intézkedtek amiatt, hogy tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot. Kereskedelmi üzletekben, közintézmények területén a védelmi intézkedések megszegése miatt 976 emberrel szemben intézkedtek.

Az alezredes azt is elmondta, hogy csütörtöktől a magyar-ukrán viszonylatban megnyitják a kétoldalú személyforgalom biztosítása érdekében a barabási közúti határátkelőhelyet, amely tervezetten 7 és 19 óra között lesz nyitva.

Legolvasottabb cikkeink