• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az országban lassan terjed az influenza

Hírek Forrás: OEK

Pest, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyében fordultak legtöbben orvoshoz.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 2014. január 20-26. között az országban 12 800 fő, az előző hetinél 21,9%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szerdai jelentéséből.

A betegek 22,0%-a gyermek, 39,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 28,1%-a, 10,7%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A 4. héten a fővárosban és 14 megyében emelkedett, 5 megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héten regisztrálthoz viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma a Pest (224), Bács-Kiskun (217) és Győr-Moson-Sopron (189) megyében volt a legmagasabb, Veszprém (37) Somogy (28) és Csongrád (18) megyében a legalacsonyabb.

A negyedik naptári héten összesen 38 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. A sentinel orvosok által beküldött 35 mintából három betegnél influenza A(H1N1)pdm09, egy betegnél influenza A(H3) és két betegnél influenza B vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza pozitivitási arány 17,1%-nak felelt meg. A hagyományos beküldés keretében érkezett 3 beteg vizsgálati anyagában influenzavírusok jelenlétét nem igazolták.

A 4. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Veszprém megye egyik óvodájában 111 gondozott és dolgozó közül 22 gyermek betegedett meg láz, köhögés, orrfolyás, torokfájás tüneteivel. Egy betegnél történt mintavételezés, a virológiai vizsgálat folyamatban van.

Összegzés: 2014 negyedik hetében az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók 100 000 lakosra számított aránya 128,4%ooo volt, összesen hat, négy influenza A és két influenza B vírust azonosítottak.

Január első hete óta folyamatosan, az utóbbi két hétben csak mérsékelten emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma, az országban lassan terjed az influenza.

A 2013. év 40. - 2014. év 4. hete között 287 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, ahol 6 főnél influenza A [5 influenza A(H1N1)pdm09 és 1 influenza A(H3)], 2 főnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak.

Legolvasottabb cikkeink